Ocena kierowcy - Opel Astra F Hatchback

Szczęśliwy posiadacz, 10 lat temu
Silnik 1.6 i 71KM 52kW
Rok produkcji 1995
Opel Astra F Hatchback 1.6 i 71KM 52kW 1993-1996 - Oceń swoje auto
Inne : Wszystko mnie pozytywnie zaskoczyło. Absolutnie nie zawiodłem się na niczym. Wszystkie aspekty powyżej oczekiwań.
Jest to moje pierwsze auto, kupione za śmieszną kwotę 1700 zł, wyposażone w instalację LPG oraz z ważnym przeglądem i OC, z zadeklarowanym przebiegiem 140 tysięcy kilometrów, pochodzące z polskiego salonu. Samochód idealny na pierwsze auto. Co prawda przejechałem dopiero niecały 1000 kilometrów, lecz nic się z nim nie dzieje. Poza wymianą oleju i filtrów, warsztatu nie widziało. Astrą podróżuje się wygodnie, fotele są bardzo komfortowe, lecz trochę słabo trzymają w zakrętach. Wnętrze przestronne, bardzo ergonomiczne i nie jest przesadnie archaiczne zważywszy na rok, w którym Astra została zaprojektowana. Silnik pracuje bardzo dobrze, pozwala poruszać się po mieście(Kraków) bardzo sprawnie i dynamicznie, jednak trzeba wysoko kręcić w tym celu. Skrzynia biegów działa dobrze, lecz jest trochę mało precyzyjna-odrobinę czasu zajmuje wrzucenie kolejnego biegu, na czym cierpi przyspieszenie auto. Naprawdę z czystym sumieniem polecam ten model oraz silnik, w tych pieniądzach ciężko znaleźć coś ciekawszego. Moja jest koloru czerwonego(z palety Ferrari ;P) i jeżeli jest czysta prezentuje się bardzo dobrze jak na auto z połowy lat 90. Ponadczasowa sylwetka. Jeśli do tego dojdzie jakaś ładniejsza niż obecnie alufelga to będzie już świetnie.
Pancerna jednostka, wiele znosi. Moc jak na auto miejskie w porządku. Do przyspieszania w ruchu miejskim nie można mieć zastrzeżeń, gorzej jest po wrzuceniu trzeciego biegu. Astra po wkręceniu się na obroty jest bardzo zrywna-uzyskuje maksymalny moment obrotowy już przy 2800obr/min. Wyprzedzanie nie stanowi dla niej żadnego kłopotu. Silnika tego(jak żadnego innego zresztą) nie można katować zbyt niskimi obrotami-np 1500RPM, bo wtedy się muli strasznie i po jakimś czasie takiej jazdy nie chce w ogóle jechać, nie wkręca się na obroty, nie reaguje na dodawany gaz.
Jest OK, choć trochę mało precyzyjna. Nie zgrzyta, biegi wchodzą łatwo-można zmieniać dwoma palcami.
Zawieszenie jednak trochę za miękkie. Przed każdym zakrętem trzeba redukować prędkość, za to dobrze tłumi nierówności.
Widoczność znakomita. Nie trzeba nadwyrężać karku, aby się zorientować w sytuacji na drodze. Bardzo dobre i duże lusterka zewnętrzne z częścią, która pozwala wyeliminować efekt tzw. martwego pola.
Wnętrze przestronne i bardzo ergonomiczne-wszystko pod ręką, nie trzeba niczego szukać. Materiały dobrej jakości. Plastiki trochę skrzypią, jednak przyczyną może być to, że kokpit był prawdopodobnie rozkręcany i nieudolnie złożony. Wnętrze posiada kilka przydatnych schowków. Z tyłu podłokietnik z dostępem do komory bagażnika.
Nawiew mi nie działa, więc się nie wypowiem w tej kwestii. Po zakupie auta problemem były parujące szyby, jednak wystarczyło wymienić filtr przeciwpyłkowy i dobrze złożyć podszybie, aby objawy ustały.
Jestem wysoką osobą(190cm), jednak mój fotel jest odsunięty do połowy możliwości. Jakbym odsunął do końca, to bym nie dosięgnął do pedałów. Zaskakująca ilość miejsca dla pasażerów podróżujących z tyłu. Z ciekawości zająłem miejsce na tylnej kanapie i doznałem szoku. W żadnym innym aucie nie miałem tyle miejsca na nogi, co w Astrze.
Jest dosyć dobrze. Przy zamkniętych szybach podczas postoju nie słychać, że silnik w ogóle pracuje. Podczas jazdy przy średnich prędkościach w samochodzie jest cicho. Problem pojawia się przy prędkościach około 120km/h. W aucie zaczyna robić się trochę głośniej.
Astra podczas mojej kadencji widziała warsztat tylko raz-wymiana oleju i filtrów. Ceny części z tego co się orientuję są śmieszne. Spalanie... preferuję agresywny styl jazdy, do tego zakorkowany Kraków, jednak spala zdecydowanie za dużo gazu. Prawdopodobnie będzie trzeba się udać na regulację. Ubezpieczenie całkiem tanie-przy moich maksymalnych zwyżkach i wzięciu współwłasności z osobą o maksymalnych zniżkach, wyjdzie około 600 zł-pakiet OC, Assistance i NNW.
Doskonale. Planując zakup auta za max 2500 PLN spodziewałem się samych szrotów, które pojeżdżą dwa miesiące i będą nadawać się do zezłomowania. Jednak Astra jest w moim mniemaniu jedynym słusznym wyborem w tej kwocie. Polecam
Zero jakichkolwiek usterek.
Absolutnie nic się z samochodem nie dzieje. Bardzo solidna konstrukcja.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 71KM 52kW [l/100km]

12,3