Ocena kierowcy - Opel Astra F Hatchback

jarek, 19 lat temu
Silnik 1.6 i 16V 100KM 74kW
Rok produkcji 1998
Opel Astra F Hatchback 1.6 i 16V 100KM 74kW 1994-2002 - Oceń swoje auto
Ogólnie dobre stosunkowo tanie i niezawodne auto, szkoda tylko że mimo iż jest to już astra II z obustronnie ocynkowaną blachą pojawiły się już małe bombelki rdzy na obrzeżach nadkoli z przodu i z tyłu.
Silnik 1,6 16V jak dla mnie jest chyba optymalnym warianem w tym aucie, stosunkowo cichy, ekonomiczny i co najważniejsze elastyczny. Generalnie jestem z niego zadowolony
Skrzynia jednym słowem jest niedopracowana. Hacząca I i II oraz ten nieszczęsny wsteczny.
Zawieszenie świetne na gładkie i kręte nawierzchnie. Na pooranych dziurami i łatami polskich drogach odczuwa się jego twardość, do czego w odczuciu subiektywnym można się przyzwyczaić.
Mam wersję 5 drzwiową i uważam, że widoczność zarówno do przodu jak i do tyłu jest zadowalająca. czasami cofając trzeba pomóc sobie lusterkami, ale to nie problem.
Wszystko w bardzo prosty i intuicyjny sposób rozmieszczone.
Wentylacja jest b. dobra, ogrzewanie mogłoby być lepsze, klima wyśmienita.
Jak nabyłem to auto to naprawdę byłem mile zaskoczony ilością miejsca w całym samochodzie. Szczególnie mogę pochwalić przestrzeń jaką dysponują pasażerowie na tylnych siedzeniach, można się poczuć jak w lotniczej pierwszej klasie.
Przy spokojnej jeździe podróżuje się naprawdę komfortowo cisza, cisza i jeszcze raz cisza.
Na początku zastanawiałem się nad założeniem instalacji gazowej jednak po zweryfikowaniu spalania pomysł ten zostawiłem na później.
Kupiłem w Niemczech używane auto z dosłowinie maxymalnym wyposażeniem jakie opel oferował w tym modelu (wersja elegance) i uważam że to co otrzymałem warte było swojej ceny.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 100KM 74kW [l/100km]

6,5