Ocena kierowcy - Opel Astra F Hatchback

Kosu77, 14 lat temu
Silnik 1.6 i 16V 100KM 74kW
Rok produkcji 1997
Opel Astra F Hatchback 1.6 i 16V 100KM 74kW 1994-2002 - Oceń swoje auto
Silnik : cichy oszczędny trwały ecotec
Układ elektryczny : Diody na alternatorze, regulator napięcia, czujnik temperatury!
Karoseria : ruda
Silniczek w tym autku dobrze spełnia swoją rolę,chociaż cichszy jest jak jest zimny. Zużywa olej chociaż nie są to wielkie ilości, jakieś pół litra/1000km. Trzeba sprawdzać często stan, bo ten typ tak ma, nawet instrukcja o tym mówi. Jak się rozbuja to 90 - 100 fajnie leci. Dynamiczny do wyprzedzania.
Skrzynia miło wrzuca biegi. chociaż jedynka nie chce się wbić jak auto się toczy, nie wiem co jest a dwójka jest troche za długa, reszta fajnie chodzi, miło przeskakuje. Po zakupie miałem problem zamiast jedynki wlączała sie trójka, pojechałem do Pana Władka i ustawił wodziki. Now is right!
Zawieszenie trochę głosne na wybojach, na ładnym asfalcie autko równiutko leci sobie jak pszczółka. Na ostrych zakrętach dobrze trzyma się drogi ale jak przesadzisz z V to też polecisz, nie ma bata.
Ok
Wszystko pod ręką, dobrze ustytuowane!
dobrze grzeje, latem klimka chłodzi. Trchę się szyby parują jak deszcz pada nie idzie za cholere odparować wnetrza.
Mam 1,90 cm wzrostu i przydałoby się trochę więcej przestrzeni, nie mam regulowanej kolumny kierownicy, ale już sie przyzwyczaiłem. Malucha też miałem i jakoś nim kierowałem.
No na tym punkcie to mam jobla. Jak silnik zimny to jest cichszy, pote, troszke głośniejszy, ale ja nie przeciągam na biegach tylko redukuje szybko to jest cichutko jak w nowym aucie. Na autostradzie lece 90-100km/h to jest przyjemnie i tylko słychać szum oponek, wiaterku...
Auto w miarę niezawodne, o naprawach sygnalizuje wcześniej. Raz stanął na środku drogi. Silnik wyłaczyłem i już nie zapaliłem. Padł alternator i \"rygler\". Holowanie i 500zł naprawa.
ok

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 100KM 74kW [l/100km]