Ocena kierowcy - Opel Astra F Hatchback

wiktorbijos@poczta.onet.pl, 17 lat temu
Silnik 1.4 i 60KM 44kW
Rok produkcji 1996
Opel Astra F Hatchback 1.4 i 60KM 44kW 1991-2002 - Oceń swoje auto
duży bagażnik pomimo tego że butlę mam "w kole" i wożę czasem w trasę zapas. Do 120 km/h jest nawet przyjemnie i da się wytrzymać świst powietrza, nawet jeszcze słychać radio. Autko jest przestronne, silnik dość słaby i nie da się nim poszaleć. O dziwo blacha, nie jak w przypadku większości asterek z tych roczników, nie wykazuje najmniejszych śladów korozji. Stylistykę samochodu każdy zna. Dość zachowawcza i niezbyt rzucająca się w oczy bryła. W środku na desce dominuje czerń ale boczne słupki i podsufitka są w ładnym beżu.
nic szczególnego, podobno jego atutem jest długa żywotność i prosta budowa oraz niskie ceny części i robocizny - ale co do właściwości jezdnych to o żadnych nie słyszałem ani żadnych nie zauważyłem
precyzyjna, czasem wsteczny nie wchodzi, ale to są przypadki incydentalne
po ustawieniu zbieżności w ub tygodniu jest OK. Nie ma strachu w czasie jazdy mimo ze to 11-latek
nic dodać nic ująć. to jest sedan ma na bagażniku spoiler ale i tak widoczność do tyłu jest węcej niż OK. w bocznych lusterkach i do przodu też. Bardzo szybko wyczuwa sięzew wymiary samochodu.
wskaźniki widoczne przełączniki w zasięgu ręki. Brakuje światełka nad tylnymi siedzeniami, które zapalałoby się po otwarciu drzwi. w bagażniku przydałyby sie też siatki na zakupy, żeby wszystko nie latało na zakrętach.
wentylacja OK szyby odparowują szybciutko, ogrzewanie dostatecznie - zbyt wolno się nagrzewa i słabo dmucha na nogi.
Nie narzekam jako kierowca, a mam 193 cm. Fotel kierowcy ma regulowaną wysokość a jest w położeniu najwyższym. Moja żona trochę narzeka na wygodę siedzenia pasażera. bolą ją plecy poo dłuższej jeździe. na tylnych siedzeniach przy max odsuniętych fotelach przednich jest miejsce co najwyżej dla osoby do 160cm. Ale fotela pasażera nie trzeba odsuwać na maxa nawet jak się ma 190 cm. Z tyłu miejsca nad głową jest wystarczająco.
wiatr i opony słychać bardziej niż silnik. ocena raczej przeciętna.
miasto 10,5l/ trasa 7l gazu. wyraźnie czuć zmianę paliwa gaz/benz, przeglad oboowiązkowy 173PLN dla autka z gazem, naprawy raczej niezbyt drogie - wymiana uszczelki pod głowicą 200PLN, odpowietrzenie i czyszczenie hamulców bębnowych z jednej strony 50 PLN, ustawienie zbieżności 90 PLN (ceny warszawskie)
solidne i pojemne autko za niewielkie pieniądze.
zapieczony zawór w jednym z tłoków silnika, nawet plastiki w środku mało skrzypią
w zasadzie jeszcze nie było tak, zebym rano nie odpalił (z jednym wyjatkiem rozładowanego akumulatora, który wymieniłem 130PLN) albo żeby na trasie powiedział, że dalej nie jedzie.
Opel Astra F Hatchback