Wiedziałem co kupuję i jestem z zakupu w 100% usatysfakcjonowany. Jakby jeszcze było tylko 20 KM więcej i palił 2l mniej to byłaby dla mnie pełnia szczęscia :)
Cóż można wymagać od 60 KM. Wiem co mam pod maską i nie narzekam. Nawet na tych koniach można pojeździć całkiem agresywnie ;) Praca silnika OK.
Dwójka troszkę haczyła, ale tylko czasami. Po podszlifowaniu problem zniknął, jak ręką odjął :)
Wadliwa konstrukcja amortyzatorów nakazuje nie szarżować/przeciążać przy dużym skręcie kół. Wtedy czasami słychać stukot i łatwo o awarię. Jeśli pamięta się o tym podczas jazdy to poza tym układ jezdny sprawuje się bardzo dobrze. Dla mnie amortyzacja w tym Oplu jest bardziej miękka, od np. "japończyków", ale ja właśnie za taką przepadam :)
Widoczność rewelacja. Najlepsza jaką do tej spotkałem. Po prostu SUPER. Jazda do tyłu z dużą szybkościa to nie problem w tym samochodzie.
Bagażnik szokująco duży. Wszyscy nie mogą uwierzyć co do niego wchodzi :) Ostatnio po imprezce ze złożonymi tylnymi siedzeniami wziąłem do niego stół składany oraz 7 krzeseł. Wózek dla dziecka wchodzi prawie w każdej wielkości bezpośrednio do bagażnika :) Reszta elementów w samochodzie znajduje się tam gdzie powinna (wajchy od świateł, migaczy, schowki, popielniczki). Jest bardzo funkcjonalnie i ergonomicznie. Fotele wygodne.
Trzeba kontrolować wymanę filtrów, gdyż wtedy dużo szybciej parują szyby. Wentylacja trochę głośna od 3 stopnia.
Jestem mile zaskoczony dużą przestrzenią zarówno z przodu jak i z tyłu. Wiele osób mówiło mi, że po takim samochodzie nie spodziewali się tak dużo miejsca. :)
Wiciszenie ogólnie dobre. Nie mogę powiedzieć nic złego, ani rewelacyjnego. Po prostu w porządku. Bardziej na plus.
Zużycie paliwa to przez lato max. 8l, średnio 7.5, gdy w 100% jeździłem po mieście w miarę ostro. Gdy wyjechałem poza miasto to średnia spadała do 7l. Po samochodzie widać, że 100% poza miastem dałoby około 5.6-6l. Ceny przeglądów i napraw szokująco niskie. Gdyby nie to paliwo jak na taki mały silnik to dałbym 5 :)
Za takie pieniążki otrzymałem naprawdę samochód dobrej jakości. Jestem bardzo z niego zadowolony.
Użytkuję od roku. Nie wymieniałem nic poza wlewaniem paliwa :). Poprzedni właściciel i ja teraz dbał jednak, aby terminowo dokonywać wymian części zamiennych (wałek rozrządu i pompa wodna max po 40 000, filtry, oleje, świece, amortyzatory, kable napięciowe, paski). Zero usterek.
Zero usterek jak dotychczas. Jeśli pamięta się o wymianie pasku rozrządu wraz z pompą wodną co 40 000 max. to z silnikiem nie ma żadnych problemów.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 60KM 44kW