Ocena kierowcy - Opel Astra F Hatchback

waldekdomaredzki, 14 lat temu
Silnik 1.4 i 60KM 44kW
Rok produkcji 1994
Opel Astra F Hatchback 1.4 i 60KM 44kW 1991-2002 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : hamulce rewelacja ,mocne i skuteczne w dodatku przez 4lata nic przy nich nie robile,a przeglady przechodzi bez zajakniecia.
Silnik : rozrzad delikatny,awarie paska
jak na auto z 94roku, za 4tys.zl to rewelacja.proste i niezawodne,tanie w utrzymaniu,przestronne.,trzeba dbac i nie zalowac to odwdzieczy sie ,a i rdzewiec nie bedzie jesli w pore zaprawke zrobimy, zdecydowanie polecam.
silnik 1.4 60kM wtrysk jednopunktowy zastosowany w tym nadwoziu o wadze jednej tony,nadaje sie do spokojnej jazdy,z predkoscia do 120km/h w trasie,jest to nieco za slaba jednostka,ale do zalet tego silnika zaliczyc trzeba moment obr.dostepny juz przed trzema tys.obr/min.,niskie jak na tak stary silnik spalanie.kultura pracy silnika 8zaworowego jest nizsza niz 16 to zaworowego.
skrzynia 5 biegowa umozliwia w tym aucie ekonomiczna jazde,u mnie wysepuje niska precyzja wybierania biegow,szczegolnie drugiego,w zimie dodatkowo biegi ciezko wchodza,pomimo ze w skrzyni mam doskonaly olej syntetyczny castrola.zapewne jest to spowodowane gestnieniem oleju w niskich temp.Sprzeglo zato jest wieczne i bezawaryjne.
uklad jezdny w moim aucie w polaczeniu z czterema nowymi oponami sprawuje sie dobrze,pomimo prostego zawieszenia zastosowanego w tym aucie,prowadzi sie dosc precyzyjnie,nie sciaga,i jest przewidywalny.Wazne jest aby prawidlowo miec wywazone kola ,ustawiona z przodu rozbieznosc, brak luzow na koncowkach i kolumnie kierownicy.z tylu jest belka skretna,u mnie byla bez stabilizatora,ale kupilem i zalozylem lekko poprawila sie stabilnosc przy pokonywaniu zakretow.amortyzatory przednie wytrzymaly 14lat i wytrzymalyby drugie tyle gdyby nie tragiczne wertepy na polskich drogach.
widocznosc z wnetrza jest bardzo dobra.
ergonomia jak na auto z 90tych lat jest dobra,rozmieszczenie i obsluga nie nastrecza wysiku.
coz ,latem bez klimatyzacji w miescie jest ciezko,lecz gdy temp.sa ok.20st.C to jak otworze okno to ladnie przewietrza sie wnetrze,niema przeciagow.Zima ogrzewanie zaczyna szybko dzialac-3km i juz letnie powietrze leci z dmuchawy,gdy silnik sie rozgrzeje to kabina umozliwa jazde w koszulce z krotkim rekawem.takze duzy plus w zimie.wazna rzecz to suchy i drozny filtr kabinowy,gdyz w przeciwnym razie beda parowac szyby.
jest to segment c, wiec wielkosc auta odpowiednia moim zdaniem dla osob o wzroscie ok.180cm. Ja mam 180cm wzrostu i jest mi w nim wygodnie i mam duzo miejsca.z przodu bardzo wygodnie sie siedzi i jest duzo miejsca na nogi.z tylu rewelacji niema,w miare wygodnie beda tam mialy dwie osoby,trzy tylko na krotkiam odcinku.fotele bardzo dobre,pomimo malego zakresu regulacji.
wyciszenie w tym aucie jest dobre do 120km/h,powyzej wzrasta szum i halas.no i silnik pow 4tys.obr./min.tez daje o sobie znac.
mam benzyniaka bez gazu,gaz to pozorna oszczednosc.auto pali od minimum na trasie 5.5l do 11l w miescie zima ,srednio pali mi 8-9litrow.przeglad robie raz na rok i kosztuje 99zl. Ceny napraw sa niskie,czesci tanie,zamienniki.warto kupic ksiazke \"sam naprawiam opel astra\"-przeczytac ja i 80% usterek usunac samemu.
majac budzet kilka tys.mozna kupic dobry zadbany rocznik.auto sprosta wymaganiom rodziny jak i singla,jest ladne i solidne.
ogolnie auto jest niezawodne,psuja sie drobne rzeczy.tzn. Czasem faluja obroty, czasem przytnie sie rozrusznik czasem zaroweczka sie przepali.same drobiazgi spowodowane wiekiem pojazdu.
usterki powazne dotycza silnika,pasek rozrzadu lubi strzelic i pojawia sie rachunek za narawę wynoszacy 2tys.zl oprocz tego przez 4lata nic powaznego sie nie stlo,auto jest dziwnie niezawodne,ale to dlatego ze wlozylem w nie duuzo zl.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 60KM 44kW [l/100km]

7,3