Ocena kierowcy - Opel Astra F Hatchback

smx76, 16 lat temu
Silnik 1.4 i 60KM 44kW
Rok produkcji 1993
Opel Astra F Hatchback 1.4 i 60KM 44kW 1991-2002 - Oceń swoje auto
Inne : całokształt astry, jej praktyczność, łatwość prowadzenia i koszty eksploatacji
Karoseria : nadkola i progi, naprawiane 1-szy raz od 1993r
Zawieszenie : przeguby i gumy wynik polskich dróg
Silnik : rozżąd 2 razy w ciągu roku naprawiany
auto dla kogoś kto nie jeździ dynamicznie. według mnie naprawde warte polecenia. auto należy do moich rodziców, ja za rok kupię sobie mercedeca c- klasę 2,2 cdi. nikomu nie dam powiedzieć, że astra to badziew
pali około 6,5 litra, ale do wyprzedzania trzeba trójke wrzucać. bardzo słabo radzi sobie z kompletem pasażerów
nie wiem czemu, ale mam problemy z wrzuceniem wstecznego. olej w skszyni wymieniony, linka też,a problem pozostał, czasem cięcko tez wskakuje 2
przy normalnym prowadzeniu jest bardzo dobry, ale przy wchodzeniu w zakręty z więksża prędkością pewnie się nie czułem, więc zaprzestałem tego typu jazdy
mankamentem jest lusterko w środku. mam 190cm wzrostu i przeszkadza mi na niektórych skrzyżowaniach. poza tym dbra widoczność
wszystko w zasięgu wzroku i rąk, tylko nie mogę się przyzwyczaić do umiejscowienia włącznika świateł awaryjnych. a jeżdzę tym autem ok 3 lat. bardzo duży i pojemny bagażnik
zimą paruje, szybko się nagrzewa, ale i tak zimą zasłania się chłodnicę. stosunkowo głosny nawiew od drudiego "poziomu"
dobrze dla kierowcy i pasażera z przodu. pasażerowie z tyłu mogą narzekać, zwłaszcza, gdy w sumie jedzie pięć osób
silnik głośno nie pracuje. przeszkadzać może pęd powietrza przy prędkości 90km/godz,
niedawno wydałem 600zł (razem z robocizną) na : olej do cjhłodnicy i skrzyni, wymianę gumy na przegube, pasek i napinacz rozżądu, sworzeń i pare innych jeszcze rzeczy
jak za tą cenę 6500zł w 2003r to doskonałe auto. na cztery lata użytkowania na polskich droga autko daje sobie radę. usterki się zdarzają, jak w każdym aucie, ale części są łatwo dostępne i w miarę tanie.
do drobiazgów zaliczam małą awarię centralnego zamka, gumy na przegubach i diury w tłumiku:) oraz nadkola i progi
pęknięta chłodnica, przeguby, i wycieki spod głowicy i ten nieszczęśny rozżąd naprawiany 2 razy, pękła też sprężyna z tyłu- naturalne zużycie

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 60KM 44kW [l/100km]

7,3