: Silnik jest super. Nie do zajeżdżenia przy okresowych przeglądach i wymianie płynów (tzn. olej + filtr na czas), bez przegrzewania silnika itd
Mam wersję sedan 1,6 LPG 90 KM (niezłe przyspieszenie jak na taki duży samochód) a zużycie gazu (silnik na gaźniku) w granicach 9-10 litrów wcyklu mieszanym. Jeżdżę tym autem 3 lata, około 1500 km miesięcznie (przejechałem ponad 40.000 km) i nie narzekam na Asconę. To jest oszczędne super auto, częsci są tanie i przy minimalnym dbaniu o auto można nią jeździć i jeździć:)
Szkoda tylko że koroduje i niezbędne są poprawki balcharskie, ale i tak nieźle się trzyma. Do tego dzięki znacznemu rozstawowi osi "płynie po drodze". Nie zamienię go na żaden inny i prawdę mówiąc jeśli mam rozważać zakup nowszego auta za kilka tysięcy złotych (z elektroniką gdzie byle pierdoła kosztuje kilkaset zł - np. golf III) to wolę wydać np. 2000 złotych na remont kapitalny blacharki, bo zawieszenie i silnik się trzyma dzielnie:) i jeździć tym wozem jeszcze conajmniej z 6 lat.
Pozdrawiam posiadaczy i fanów Ascony w Polsce. Auto nawiązuje stylistyką do lat ´80 i do tej pory zwraca uwagę kierowców:-)