Ocena kierowcy - Opel Ascona C Sedan

Piter, 20 lat temu
Silnik 1.6 S 90KM 66kW
Rok produkcji 1985
Opel Ascona C Sedan 1.6 S 90KM 66kW 1981-1986 - Oceń swoje auto
Dla mnie Ascona godna jest uwagi szukajac auta urzywanego wieloletniego. Kupmy taka zadbana a wydanych pieniedzy nie bedziemy zalowac
Jak na swoje lata cicha praca silnka nawet przy wyzszych obrotach lecz motor moglby byc bardziej elastyczny na 3 i 4 biegu
Skrzynia biegow F-16/5 w moim pojezdzie praktycznie niezawodna
Spisuje sie wysmienicie, oczywiscie gdy eksploatujemy go w miare rozsadnie(tzn. omijamy te najwieksze dziury)
Przeszkadzaja mi tylko przednie slupki chociaz w cale nie sa duze
Na ogrzewanie nie moge narzekac bo grzeje poprpstu extra, zwlaszca po wymianie plynu chlodniczego. Wentylacja kabiny mogla by byc ciut lepsza ale nie jest zle
Naleze do wyzszych kierowcowi mimo to miejsca na nogi mi nie brakuje. Nawet podczas postoju mozna sie wygodnie usadowic bokiem i pogadac z pasazerami tylnej kanapy
Co tu pisac o wyciszeniu? Jak na 85 rok to powinienem napisac ze jest ok. Jak wszystkie uszczelki sa jeszcze cale to szumow z zewnatrz zbytnio nie slychac
Jak silnik poddajemy przynajmniej raz na 2 lata kompleksowej diagnostyce to nie ma z nim zadnego problemu. Malo spala i daje duza radosc z jazdy. Auto na trasie spala mi 6,5 litra na 100 km. Przy grzecznej jezdzie na miescie ze srednimi postojami w korkach bierze ok 8,5 litra, a jak dociskam gaz do konca w na karzdym skrzyzowaniu i ruszam z piskiem to apetyt na paliwo rosnie i wacha sie w granicach 10-12 litrow. Generalnie nie narzekam
Jakosc czesci mechanicznych jest na naprawde dobrym poziomie a wykonczenie wnetrza moglo by byc lepsze, choc po tylu latach i ilosci przejechanych kilometrow tapicerka ma juz prawo np. odklejac sie w niektorych miejscach lub gdzieniegdzie popekac
Drobiazgi jak w karzdym aucie moga sie zepsuc ale to zadko sie zdarza
Jak sie pilnuje wszystkich napraw eksploatacyjnych to auto nikogo nie zawiedzie. Ja mam ascone 6 lat i jeszcze nie mialem takiej sytuacji zeby rano nie odpalic lub stanac gdzies na trasie.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 S 90KM 66kW [l/100km]

8,5