Polecam auto starszym osobom i rodzinom z dziećmi. Bardzo dużo miejsca w środku i duży komfort wsiadania, wysiadania i w ogóle podróżowania. Autko miejskie, nie nadaje się na autostrady. W Polsce jest ich bardzo mało, więc nie jest to doskwierająca wada....
Trzycylindrówka, przy małych obrotach wyraźnie czuć drgania karoserii powodowane przez silnik. Elastyczność bardzo mała, przyspieszenie 18s do setki. Na polskie dorgi i w mieście w miarę OK, na autostradzie nie wydala. Auto jest bardzo wysokie, przy jeździe pod górkę na autostradzie nie wyciąga więcej niż 100 km/h. Nie polecam jezdy z prędkością 140-150 km/h, auto traci stateczność ze względu na wysokość. Auto miejskie.
Bez uwag
Zawieszenie to jedna z najmocniejszych stron tego modelu. Zawieszenie raczej twarde, ale bez przesady.
Do przodu i w boki doskonała, do tyłu zła, przy cofaniu trzeba uważać. Kwestia przyzwyczajenia.
Wszystko jest na swoim miejscu. Brak uwag.
Silny wentylatorek, dobre nawiewy.
To chyba najmocniejsza strona tego samochodu. Kto lubi przestrzeń nie znajdzie lepszego samochodu, chyba ze kilka klas wyżej. Szczególnie przy dzieciach, jeżeli trzeba wykonywać operacje z tyłu można to docenić.
Doskonale to może nie, ale hałas nie stanowi w tym aucie problemu.
W mieście około 7 litrów, na trasie przy prędkościach 80-100 km/h można zejść do 5,6 l, ale przy jeździe na autostradzie i prędkości 100-120 zaczyna palić 10l/100 km i więcej. Wysokie auto, kuczowe stają się opory powietrza. Serwisujemy poza ASO, do przeżycia. Przy zastosowaniu części orginalnych, ale nie sygnowanych znakiem Opla, też całkiem przyzwoicie.
Kupiliśmy nowe za nieco podnad 30.000 PLN. Za tą jakość to doskonała cena!
Wycieraczki czasem przerywają, ostatnio urwało końcówkę anteny na myjni. Nie wiadomo jednak czy to wina słabej anteny czy zbyt mocnej myjni....
Niezbyt dobrze chodzi zamek z tylnej klapy i sama klapa gorzej się zamyka niż bezpośrednio po zakupie. Coś się wyrobiło.
Zardzewiały trochę ograniczniki drzwi, jak pokazaliśmy to u Opla to przesmarowali mocno jakimś smarem i jest spokój.
Brak dużych usterek. Przez trzy lata lejemy benzynę i jeździmy na przeglądy.
- zużycie paliwa dla silnika 1.0 ECOTEC 58KM 43kW