Ocena kierowcy - Nissan X-Trail I

bodzio, 15 lat temu
Silnik 2.2 Di 136KM 100kW
Rok produkcji 2004
Nissan X-Trail I 2.2 Di 136KM 100kW 2003-2007 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : jestem pozytywnie zadowolony z dynamiki silnika
Ja i moja żona jesteśmy bardzo zadowoleni z dokonanego wyboru .Autko jeżdzi bardzo fajnie,a te kanciaste kształty nam się podobają .Ja rozważałem jeszcze jepa liberty ale mojej zonie sie nie spodobal.
Twarda praca gdy jest zimny ale po rozgrzaniu ok . Parę dni temu robiłem porządki w garażu i słyszę jak pod drzwi podjeżdża auto jakby z silnikiem benzynowym, wyglądam a to moja żona x trailem 2,2 DCI.Jest jeden warunek tak fajnej pracy, silnik musi dostać dobrego paliwa.Wyprzedzanie to przyjemność nie konieczność.
Jeżdżąc po drogach asfaltowych wydaje się że jedynka mogła by być dłuższa, ale gdy musimy przejechać po nierównym terenie to chciało by się żeby była wolniejsza.W takich samochodach producent musi iść na kompromis pomiędzy szybkością a mocą .
Jeżdżę cały czas z napędem w pozycji AUTO, dla mnie rewelacja.Największą frajdę sprawia zimą na śliskim.
Siedząc tak wysoko trudno narzekać na widoczność,według mnie ok.Lusterka rewelacja jak w aucie dostawczym.
Bardzo podoba mi się rozwiązanie z zegarami po środku. Mam jeszcze mazdę 6 i fiata ducato gdzie zegary są tradycyjnie i nie jest żle ale to rozwiązanie w nissanie bardzo mi leży .Fajne jest to że pasażerowie widzą z jaką prędkoscią jada i nieraz podpowiedzą że był znak ograniczenia.
Ogrzewanie zimą przy mrozach w przedziale od minus5 do minus15 przy ustawieniu na auto zaczyna podawać ciepłe powietrze po przejechaniu od 2,5 -3 km. Mam skórzane i podgrzewane fotele ,ja tego nie używam ale moja żona i znajomi jak wsiadają to każą sobie załączać bo robi im to dobrze.
Dużo miejsca i z przodu i z tylu .Plus za rozkładana tylną kanapę
Gdy tankowałem zwykłego diesla to średnie spalanie wynosiło 8,5l na 100 ale gdy zacząłem tankować v-pavera i bp altimate to zszedł do 7,6 l na 100.Ostatnio zatankowałem werwe za parę dni będę wiedział jakie wyjdzie spalanie.Jeszcze nic nie musiałem naprawiać . Za wymiane oleju i filtra zapłaciłem 160 zł ,za wymiane filtra paliwa 80zl filtr powietrza wymienilem ale nie pamiętam ile kosztował.
wszystko się trzyma
mam nadzieje ze takich nie będzie

On - zużycie paliwa dla silnika 2.2 Di 136KM 100kW [l/100km]

7,6