Ocena kierowcy - Nissan Qashqai I Crossover

Silnik 1.5 dCi 106KM 78kW
Rok produkcji 2007
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Nissan Qashqai I Crossover 1.5 dCi 106KM 78kW 2007-2011 - Oceń swoje auto
Silnik : Miłe zaskoczenie biorąc pod uwagę wielkość silnika. Rewelacyjne spalanie.
Silnik : Napisałem powyżej w dziale "bezawaryjność".
Samochód użytkowany od nowości (2007 rok). Cenię sobie podwyższone zawieszenie.
Ten mały silnik czasem potrafi miło zaskoczyć przyspieszeniem przy niższych prędkościach oraz znakomitym spalaniem.
6. bieg jest niezwykle przydatny do jazdy w trasie. Czasem zdarzały się przypadki, że jakiś bieg nie chciał płynnie wejść.
Nie miałem zastrzeżeń dopóki nie zacząłem jeździć BMW 3 GT. Myślę, że biorąc pod uwagę rocznik i klasę Nissana, układ jezdny jest spójny z jakością całości.
Mimo upływu lat nadal podoba mi się wygląd tego auta - a może to tylko sentyment :) Podczas mycia odeszło kawałek lakieru ze zderzaka.
Dla mnie było bardzo dobrze, a było by jeszcze lepiej, gdyby przednie słupki były jeszcze węższe.
Wszystko jest na swoim miejscu. Jedyny mankament dla mnie, to zbyt wysunięte do tyłu przycisk regulacji szyb, które znajdują się na drzwiach. Dla mnie powinny być przesunięte nieco bardziej w stronę silnika.
W porządku jak na te klasę i wiek samochodu.
Zostawiam 5 gwiazdek, ponieważ należy pamiętać, że samochód jest dosyć mały, więc fizycznie nie może zapewnić przestrzeni, którą oferują auta dłuższe o kilkadziesiąt cm. Mam 185 cm wzrostu i normalną budowę ciała. W samochodzie czułem się bardzo dobrze. Pasażerowie zachwalali komfortowy przedni fotel. Oczywiście należy podróżować w maksymalnie 4 osoby.
Wyciszenie jest na dobrym poziomie, a nawet lepiej, jeśli weźmiemy pod uwagę, że nie jest to niski samochód. Chociaż przy prędkościach autostradowych kierowca ma ciężko rozmawiać z pasażerami siedzącymi na kanapie.
Niskie spalanie i dobra dostępność niedrogich części nie powodują nadmiernego obciążenia finansowego.
Uważam, że samochód był wart wydanych pieniędzy (kupiony jako nowy i użytkowany 12 lat).
Jeszcze na gwarancji trzeba było pojawić się w serwisie. Coś się działo, lecz było to tak dawno, że nie pamiętam rodzaju usterki. Możliwe, że to "choroba wieku dziecięcego". Kilka lat później trzeba było wymienić jakąś część od poduszki kierowcy, ponieważ pojawiał się błąd (nie pamiętam już dokładnie o co chodziło).
Przy przebiegu około 100 tys. km pojawiła się nieszczelność w przewodzie doprowadzającym powietrze do silnika. Powodowało to pojawienie się czerwonej kontrolki silnika, a później jego gaśnięcie.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi 106KM 78kW [l/100km]

6,0