: Współpraca z telefonem. Zestaw audio. Bardzo przytulne wnętrze "Acenta", materiały wykończeniowe miękkie i przyjemne w dotyku. Całkiem sprawny i oszczędny silnik.
Jazda tym samochodem sprawia dużą przyjemność, w mojej opinii nawet w porównaniu do samochodów o 50% droższych.
Generalnie nieźle, także na trasie przy wyprzedzaniu. Zwykle jeżdżę samochodem z silnikiem 145 KM i na tym tle 115 konne Qashqai wypada zaskakująco przyzwoicie. Minus - przy gwałtownym przyśpieszaniu robi się dość głośny.
Precyzyjna, biegi wchodzą pewnie. Zdarza się wyczuwalny delikatny opór przy przesuwaniu dżwigni, mam nadzieję, że to tylko docieranie się. Zaskakująco wygodnie jeżdzi się w korkach - dzięki niskiej minimalnej prędkości na jedynce - jak w żadnym znanym mi samochodzie.
Wygodnie, dość miękko, zarazem stabilnie w zakrętach. Także przy wysokich prędkościach. Poza tym dziury w naszych drogach zrobiły się jakby mniejsze :-) Na "leżących policjantach " trzeba uważać na (tylne) zawieszenie, ale ponoć po to są te przeszkody.
Wysoka pozycja, bardzo dobra widocznośc do przodu, rewelacyjne lusterka wsteczne. Słaba widoczność do tyłu, ale problem doskonale rozwiązuje czujnik parkowania.
Bardzo wygodne sterowanie na kierownicy radiem i rewelacyjne telefonem przez Bluetooth (łącznie z książką telefoniczną). Świetne stereowanie dwustefową klimatyzacją.
Tylko gdzie w tym samochodzie jest jakaś śmietniczka? Ale dokupiłem za niewielkie pieniądze pasującą w miejsce na butelkę i po problemie.
Bardzo ergonomiczna i wydajna. W mojej opinii bije na głowę znaną mi z Mondeo. Ciekawe, że przy pewnych ustawieniach nawiewy potrafią świszczeć. Czyżby pominieto testowanie ich zachowania? Na szczęscie nie jest to istotny problem - jeśli się to zdarzy wystarczy delikatnie przesunąć nawiew.
Regulacja kierownicy i fotela pozwala zająć bardzo wygodną pozycję za kierownicą. Fotele są miękkie ale przez to komfortowe - przy tym nie meczą na długiej trasie. Dzieci są najbardziej zadowolone z rozkładanego podłokietnika z miejscem na butelki.
Jeśli nie próbuje się ścigąć, samochód jest cichy. Nie słychać nadmienie szumu wiatru, zawieszenia oraz silnika (jeśli się jedzie spokojnie). Zaskakująco dobrze da się słuchać zestawu audio - (nawet w porównaniu ze znanymi mi bardziej zaawansowanymi systemami, audio wersja z 4 głośnikami wypada dobrze)
Zużycie paliwa zgodnie z oczekiwaniami. Jak dla mnie rewalacyjne są przeglądy co dwa lata - idealne dla drugiego samochódu.
Cóż, musi być wart swojej ceny - bo go kupiłem ;-)
Za wcześnie na ocenę. Tak więc 5 a´ konto. Niemniej wezwany był na akcję przywoławczą Nissana - skończyło się tylko na sprawdzeniu przegubów. Okazuje się, że w pierwszych egzemplarzach jest jeszcze do poprawy mocowanie kurtyn i przeprogramowanie sterowania zamkiem bagażnika.
Jak wcześniej. A´konto.