Ocena kierowcy - Nissan Qashqai I Crossover

Silnik 1.6 115KM 85kW
Rok produkcji 2008
Nissan Qashqai I Crossover 1.6 115KM 85kW 2007-2011 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Najbardziej negatywnie zaskoczyło mnie tandetne wykończenie samochodu, brak 6 biegu. Poza tym w czasie jazdy po naszych dziurawych i mniej dziurawych drogach mam wrażenie, jakby nadwozie nie było zespolone z podwoziem, łomot, walenie, głośne stuki.
Układ elektryczny
Inne : układ kierowniczy
Niestety, bardzo, ale to bardzo zawiodłam się na Nissanie. Wcześniej jeździłam laguną 2,0 benzyna, później 8 lat almerą 1,6. Wszystko tam było idealnie spasowane, auto zrywne, b. dobre przyspieszenie i w ogóle nie ma co porównywać do tego \"muła\", choć 3 drzwiowa almerka pochodziła z niższej półki niż obecny mój \"muł\". Uważam, że qasqhai to niezborna bryła, niewypał.
Silnik do 120km/h pracuje pięknie. Po przekroczeniu tej granicy coraz głośniej, a już przy 140 km/h i wyżej - jest bardzo głośny, ryczy. Brakuje dodatkowego wyższego biegu.
Jest 5 - cio biegowy, przy ponad 120 km/h, bardzo głośny.
Myszkuje, pływa na zakrętach przy nieco wiekszej szybkości, trzeba mocno trzymać kierownicę na otwartej przestrzeni przy podmuchach wiatru. W czasie jazdy odczuwa się wszystkie nierówności jezdni, nawet przy przekraczaniu niskich pachołków na jezdni słychać walenie, łomot, jakby pokonywało się nie wiadomo co, przy nie wiadomo jakiej szybkości.
Z tyłu nieco ograniczona, ale mam czujniki cofania. Poza tym jest ok.
Niestety, pali zdecydowanie więcej, niż podaje firma, mimo że zawsze tankuję 98. Bardzo często przepalają się żarówki!!! Jest to zmora tego auta!!!
Podczas deszczu, nawet drobnej mżawki parują szyby, bez włączonej klimatyzacji ani rusz. Poza tym jest dość dobrze, mam klimatyzację autom. duo.
Dla mnie doskonale, jeżdżę przeważnie sama, czasami z mężem.
Jest wszystko w porządku do 100 km/h, a potem w miarę większej szybkości - coraz głośniej do bardzo nieprzyjemnego huczącego ryku.
Bardzo drogie oryginalne części, nawet te drobne, przeglądy, naprawy. Niestety, odczuwam to boleśnie po upływie gwarancji.
Za 1,6 benzyna 115 KM zapłaciłam w sumie 85 tys. W żaden sposób jakość auta nie konweniuje z jego ceną.
Fatalnej jakości wykończenie i fatalnej jakości użyte do niego materiały, plastiki. Od nowości w tym samochodzie wiecznie coś skrzypi, szemrze, stuka, puka przy każdym najmniejszym ruchu trzeszczy fotel kierowcy. Wkurza mnie to totalnie!!! I ciągle rozprasza, mimo że używam go ponad 4 lata. W serwisie nic na to nie mogli poradzić, mówiono - taki jego urok. A mnie podczas jazdy szlag trafia. Mało tego, te plastiki poodkształcały się w dużej mierze przy połączeniu z \"podłogą\". Wymiana amortyzatorów po 1 roku, naprawa układu kierowniczego po 1 roku i wiele, wiele innych, tylko ciągłe wizyty w serwisie.
Amortyzatory, układ kierowniczy w drugim roku użytkowania, układ elektryczny .

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 115KM 85kW [l/100km]

9,2