: Przyjemność jaką daje jazda tym samochodem.
: źle zaprojektowane tylne amortyzatory (za krótkie)
Auto ładne, wygodne, bezpieczne, dosyć przestronne, chociaż na zewnątrz wygląda na o wiele większe niż jest w rzeczywistości.
Dla mnie jazda Qashqaiem jest naprawdę odprężająca.
Z silnikiem 1.6 auto raczej dla normalnego kierowcy. Fani darcia asfaltu powinni szukać innego samochodu.
Silnik 1,6 jest elastyczny ale trochę za mały do tego auta. Wystarcza do codziennej jazdy w mieście ale w trasie brakuje trochę wigoru.
Z drugiej strony jest to dobry kompromis w stosunku do 2-litrówki jeżeli weźmiemy pod uwagę osiągi i spalanie.
Mam skrzynię 5-biegową, generalnie ok. biegi dobrze zestrojone, nie trzeba dużo machać lewarkiem.
Minus to jazda na trójce przy niskich obrotach - wystepuję jakiś dziwny szum ale serwis twierdzi ten typ tak ma.
Samochód stworzony do jazdy po równych drogach, sama przyjemność.
Niestety na nierównościach trochę buja i skacze.
Mało bezpośredni układ kierowniczy, nie daje poczucia pełnej kontroli nad kołami. W sumie prowadzi się bardzo podobnie do Megane II.
Jak powinno się prowadzić auto przekonałem sie jeżdząc Alfa Romeo 147.
Bardzo dobra we wszystkich kierunkach.
Szczególna pochwała za lusterka zewnętrzne (własciwie to lustra).
Jak dla mnie wszystko na swoim miejscu i w zasięgu. W trakcie regulacji nie trzeba odwracać uwagi od drogi.
Dwa drobne zastrzeżenia:
- zbyt daleko przesunięte w stronę kierowcy sterowanie szybami.
- niewygodne umiejscowienie sterowania ustawieniem lusterek (no ale tego się w czasie jazdy nie robi)
Klima manulana bardzo mało wydajna. Trzeba przejechać sporo kilometrów żeby schłodzić wnętrze.
Ogrzewanie zimą ok.
Przetrzeń z przodu super, z tyłu gorzej - moim zdaniem za krótkie jest tylne siedzisko, co nie pozwala zająć pasażerom wygodnej pozycji.
Dotychczas cichszym autem nie jechałem. Głośno robi się powyżej 120 km/h - tyle tylko, że rzadko tak jeżdzę.
Średnie spalanie w granicach 7-8 litrów.
Najniższe spalanie udało mi się osiągnąć na trasie Łódź-Gdańsk - średnia wyszła 5,9 przy prędkości ok.100 km/h. No ale to była próba oszczędnej jazdy. Standardowo tak przy 110-120 km/h pali ok. 7 l.
W mieście ok. 9 l chociaż przy ciężkiej nodze skoczy pewnie i do 11.
Cena w stosunku do tego co oferuje auto całościowo moim zdaniem akceptowala.
Jednak jeśli przeliczymy cenę tylko na konie mechaniczne to stanowczo za drogo.
w porównaniu z Megane II bezawaryjny :-)
1) skrzypiący zamek bagażnika - po przesmarowaniu ok.
2) skrzypiące mocowanie pasa kierowcy,
3) przepalające się żarówki świateł mijania - przez rok wymieniane 2 razy
Brak.
Jedyna naprawa gwarancyjna to wymiana tylnych amortyzatórów, które zosały źle zaprojektowane (są za krótkie i powodują szbkie zużycie tylei gumowych).
Akcja wymiany dotyczy wszystkich Qashqaiów, tylko trzeba samodzielnie zgłosić się do serwisu na diagnozę zawieszenia.