Prowadziłem sporo aut w tym segmęcie cenowym. Qashkai nie wyróżnia się niczym spośród nich biorąc pod uwagę eksploatację. Trochę gorzej się go prowadzi. Za to wyróżnia się ponad wszystkie modele wyglądem. Za co trzeba Qashkai'a bardzo pochwalić!
Silnik przeciętny, niczym nie wyróżnia się na tle silników Opla 1.6 i Renault 1.6, Ford ma 1.6 nieco słabszy.
Skrzynia w 1.6 to porażka. Biegi wchodzą nie precyzyjnie. Zupełna porażka przy zmianie biegów z 2 na 3. Skrzynia hałasuje okropnie, szczególnie na 3-cim biegu (w mieście 80% drogi przejeżdżam na tym biegu)
Wady: hałas, źle wchodzące biegi, długi skok lewarka
zalety:
brak
Jazda tym modelem nie daje przyjemności. Auto wciąż ucieka na lewo i prawo, ciągle należy korygować tor jazdy - to męczy bardzo.
Przy pokonywaniu nierówności poprzecznych - to koszmar. jakby wszystko w tyle auta unosiło się na 1m do góry i spadało z rumorem na blaszaną płytę.
Widoczność jest naprawdę dobra. Wysoka pozycja za kierownicą i duże lusterka boczne to bardzo duża zaleta. Cofanie tum autem na "lusterka" to przyjemność.
Przeciętnie z minusem. Podłokietnik jest modelu Visia nieruchomy i zamiast pomagać przeszkadza. Poza tym wszystko na miejscu bez rewelacji.
Jak dla mnie to dziwna kolejność przełączania faz nawiewu. Ale to tylko przyzwyczajenie.
Miejsca jest wystarczająco.
Wyjątkowy hałas ze skrzyni biegów. Powyćej 2500 obrotów zaczyna mocno hałasować silnik. Byłem bardzo zdziwiony że w moim modelu nie ma wyciszenia tkaniną wygłuszającą na grodzi pomiędzy silnikiem a przestrzenią pasażerską. No w morde za 72 tys zł to wydaje się absurdalna oszczędność.
Auto hałasuje mocno już powyżej 90km/h.
Duże zużycie paliwa przy jeździe z większą prędkością. Kłopoty zaczynają sie przy ponad 120 km/h. Przy maksymalnej prędkości 185 km/h auto zużywa 17 l/100 km. To naprawdę dużo. W tym momencie moc 115 km zaczyna być "mało używalna" skoro żeby uzyskać taką moc silnik potrzebuje 17 litrów na 100 km ?!?!?
Jedynym konkurentem cenowym Qashkai jest chyba tylko Dodge Caliber. Za to wszystkie droższe auta konkurencji są o niebo lepsze.
Nie mam zdania
Pierwszy serwis miałem zaraz po odbiorze auta z salonu. Nie gasła kontrolka poduszek. Po 0,5h usunięto wadę.