Ocena kierowcy - Nissan Qashqai I Crossover Facelifting
Przebieg:
57 tys. km
Okres użytkowania:
3 lata
Na początku zaznaczę, że to już mój drugi QQ z silnikiem 2.0 benzyna.
Cenię to auto za bezawaryjną pracę i komfort jazdy. Dlatego zdecydowałem się na ponowny zakup QQ w wersji po liftingowej.
Poprzedni mimo przejechanych 200 000 km nigdy mnie nie zawiódł i zawsze dowiózł do celu. Mam nadzieję, że nowym właścicielom będzie nadal służyłem bezawaryjnie przez kolejne lata.
Bardzo elastyczny i oszczędny jak na tą masę auta i pojemność silnika.
Łatwy dostęp do filtra paliwa i spustu oleju, bez konieczności podnoszenia auta i rozbierania osłon silnika.
Skrzynia rodem z renault to chyba najsłabszy element tego auta. Potrafi zazgrzytać jeśli słabo ją wysprzęglicie przy zmianie biegu.
Świetne hamulce. Nissan stosuje w swoich autach jakiś system wspomagania hamowania i daje nieźle radę.
Z racji codziennej jazdy po kiepskiej drodze najszybciej zużywającym się elementem zawieszenia są łączniki stabilizatora.
Nie mam uwag. Wiadomo - przednie słupki, ale to ma każde auto.
Brakuje mi schowka na okulary w podsufitce. Ten w schowku pasażera nie spełnia swojej funkcji. Generalnie bardzo mało schowków.
Reszta pod ręka i wszystko czytelne. Mały bagażnik na większą wyprawę z więcej niż 3 osobami na pokładzie.
W zimie szybko nagrzewa się i mam szybko ciepełko w kabinie. Znajomi w autku z silnikiem diesla trochę narzekają na późne ogrzewanie.
W warsztacie usłyszałem, że klima jedna z lepszych. Szczelna i mało awaryjna. Potwierdzam.
Przy wzroście 188cm jest dobrze. Mogłoby być trochę więcej przestrzeni nad głową. Z tyłu i z przodu dużo miejsca.
To duży atut tego QQ. Trzeba wysiąść z auta żeby usłyszeć silnik.
Niestety nie mogę powiedzieć tego o QQ II z nowymi silnikami z turbo.
Z wyciszeniem daleko im do QQ I.
Jak do tej pory tylko paliwo i przeglądy co roku.
Drogi przy zakupie, ale wart swej ceny. Materiały użyte wewnątrz mogłyby być lepszej jakości. Chodzi głównie o przyciski i klamki wewnętrzne. Po jakimś czasie widoczne odpryski w moim poprzednim QQ. W tym chyba będzie podobnie bo to te same elementy,
Brak
Brak