Ocena kierowcy - Nissan Primera III Kombi

Silnik 1.9 dCi 120KM 88kW
Rok produkcji 2005
Nissan Primera III Kombi 1.9 dCi 120KM 88kW 2003-2007 - Oceń swoje auto
Spodziewałem się lepszego samochodu. NIe lubię nim jeżdzić. Wolę Mondeo
No ja się rozczarowałem. Spodziewałem się więcej po tym samochodzie. Jeździłem kombi i uważam, że do niego ten silnik jest za słaby (za ciężkie auto). Mało elastyczny. Niechętnie przyspiesza.
Na 6 biegu nie ma czym jechać, ale to wina silnika. Skrzynia pracuje bardzo precyzyjnie.
Kolejne rozczarowanie. I to ogromne. Samochód powyżej 120 km/h zachowuje się bardzo nie pewnie. Do tej pory jeździłem głównie Mondeo i Focusem, któremu nie dorasta nawet do pięt. Wspomniane zachowują się jakby były przyklejone do drogi i to przy prędkościach powyżej 160 km/h. Tym samochodem boję się jeździć tak szybko.
Siedzi się wysoko, widoczność w każdą stronę umiarkowana, może trochę za małe lusterka boczne (za to -1 gwiazdka). Niezłym gadżetem jest kamera w tylnym zderzaku, za pomocą której widać na (kolorowym) ekraniku przestrzeń za samochodem. Uruchamia się w momencie włączenia biegu wstecznego. Fajny bajer.
Wszysko na miejscu. Trzeba się przyzwyczaić do obsługi panela centralnego który steruje prawie wszystkim (radio, klimatyzacjia, nawiewy, nawigacja itd.), ale po tem nie ma problemów. Kiepskie radio i głośniki. Beznadziejnie kiepska jakość materiału foteli. Kiedy ich dotykam czuje się jakbym dotykał pokrowców na fotelach w pks-sie.
Klimatyzacja i wentylacja działają idealnie; ciocho i skutecznie. Ogrzewania jeszcze nie próbowałem. Zobaczymy w zimie.
Duzy, wygodny. Wszędzie wystarczająca ilość miejsca.
Absolutnie nic nie słychać. Cisza.
Ciężki samochód + słaby silnik = stosunkowo wysokie spalanie
Na prawdę po Nissanie spodziewałem się czegoś więcej ...
dopero 20000 a już urwana pokrywka podłokietnika.
Na razie jeszcze nic nie było, ale to niewielki przebieg

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 dCi 120KM 88kW [l/100km]

7,4