: Wspomnialem o tym juz na poczatku. Jednostka 1,9 dCi i bardzo elastyczne przelozenie.
Kupilem ten samochod z niewielkim przejsciem a mianowicie wgnieciona lekko tylna klapa jako sprowadzony z Belgii (sprowadzal mi to znajomy z Rybnika co polecam) i zwazywszy ze samochod byl 40 % tanszy niz w kraju koszty do jakosci nie maja porownania.
Jezdzilem prawie zawsze dieslami i tu zaskoczenie (mile). Tak cichego i elastycznego silnika jeszcze nie mialem.
Wystarczy niewielki ruch i biegi wchodza doskonale bez zgrzytow i nieprzewidzianych pozycji.
Na naszych drogach to nawet woz drabiniasty nie wytrzyma. Wystarczy przypilnowac amortyzatorow i zadbac o gumy na lacznikach stabilizatorow (15.00 zl szt) i naprawde nie jest zle.
Dlugi samochod i z tym trzeba sie pogodzic. Kamera cofania ulatwia w duzej mierze parkowanie, a wysoko usytuowane siedzenia z przodu pozwalaja na ocene odleglosci z przodu.
Przy duzym nasileniu wiatru z przodu slychac szumy, ale samochod na tyle oplywowy ze nie rzuca podczas jazdy i bocznych podmuchach.
Klimatronic dziala praktycznie idealnie. Samochod to nie lodowka ani piekarnik. Przy nastawionej temperaturze (lato 20 C, zima 23 C) tak lubie jest wydajny i nie wymaga jakiejkolwiek korekty.
Bardzo wygodny. Dla wszystkich.
Jak juz wspominalem jest dobrze. Wyciszenie w aucie to w duzej mierze zasluga wlasciciela (terminowe przeglady zawieszen, lozysk, wymiany oleju itp). To jest juz ktorys z kolei diesel (poprzednio byly scenic, C8, Almera tino a i zona jezdzi peugeotem 807 i mowi ze nie ma porownania) in + dla primery.
Zrobilem tym autem prawie 100 tys i spalanie ksztaltuje sie w takich granicach:
miasto 80 % jazdy 6,5-7 l/100 km
poza miastem 20 % okolo 5,5 l/100 km
Jestem bardzo zadowolony z samochodu byc moze i na przekor tym niektorym opiniom. Samochody z tego co wiem ktore sa przeznaczone na rynek Polski roznia sie jednak jakoscia od tych zachodnich. Poza tym kupilem auto od kogos kogo znalem i dlatego to moze byc klucz niezawodnosci. Jak ktos chce kupic uzywany samochod to podam tel. bo od niego warto. 692 026 536.
Dbam o samochod i nie korzystam z autoryzowanych serwisow, a z uslug jednego od kilkunastu lat mechanika.
Jestem bardzo zadowolony
Jako tako powaznych usterek nie bylo. Naprawy eksploatacyjne takie jak amorki, opony, klocki i tarcze hamulcowe no i oczywiscie co 10 tys oleje i filtry.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 dCi 120KM 88kW