: Super - typowa limuzyna
Dbać należy o elementy zawieszenia
Auto jest typową limuzyną do prestiżowej powolnej jazdy na komfortowo miękkim zawieszeniu. Jeśli nie szukasz niemieckiego szrotu (prymitywnej taczki na kołach - bez finezji) - to polecam. Auto wymaga dbania - profesjonalnego serwisowania - dobrych części - jeśli ma to naprawiać przysłowiowy Pan Heniu który powie przecież każdy samochód jest taki sam - to ostrzegam. Sam kiedyś tak próbowałem - zapłaciłem podwójnie - raz za źle raz za dobrze (uczymy się na błędach).
Duzo informacji w szczegółach opini.
Ogólnie auto - bardzo POLECAM
Doradzę - martinblack@wp.pl
1.8 / 114 kM jest wystarczająca dla komfortowej jazdy (nie wyścigowej). 114kM odczuwalne tylko powyżej 3000 obrotów na każdym z biegów - niestety w kabinie robi się głośno. Auto jest ciężkie - to typowa limuzyna - o ruszaniu z jedynki z dobrym przyśpieszeniem można zapomnieć. Spadek mocy odczuwalny po włączeniu klimy. Silnik na łańcuchu rozrządu - bezawaryjny.
Bardzo dobra - elastyczność wystarczająca. Biegi wchodzą bez problemów, nie zacinają się. Krótki skok drążka. Ogólnie bardzo przyzwoicie. Niestety stopniowanie - poniżej 2000 obrotów na dowolnym biegu zaczyna się odczuwać konieczność wkręcania na obroty powyżej 2200 obrotów gdzie silnik odzyskuje życie.
Auto to typowa limuzyna - mięciutko, cichutko.
To nie niemieckie szroty typu vw albo audi - takie taczki z gruzem. Jeżdzę w pracy vw - tragedia - po dniu pracy do lekarza na kręgosłup. Podobnie było w hondzie - niby sportowa, sztywno zestrojona - i co z tego - polskie drogi są jak gruzowisko.
Ogólnie wszystko w porządku - miałem wersję full - wszystko oprócz skóry. Z czujnikami cofania to bajka. Duże przeszklenia ułatwiają parkowanie. Wąskie słupki nie ograniczają widoczności.
Wszystko pod ręką. Przyciski rozmieszczone w sposób udany - nie trzeba nigdzie sięgać ani się wyginać aby coś obsłużyć.
Tutaj nieźle - wydajność klimatyzacji dobra.
Uwaga - jeśli parują szyby w środku oznacza to, że trzeba wymienić filtr przeciwpyłkowy. Najlepiej robić to co rok i jest święty spokój - kiedyś przedmuchiwałem i się denerwowałem - potem kupiłem komplet 3 filtrów za 100 zł (30 zł / szt) - wymieniałem co rok - i problem się skończył.
Tutaj niestety nie spełnił moich oczekiwań.
Mam 195 cm wzrostu. Wykonałem mój podstawowy test. Wsiadam na miejsce kierowcy, reguluję pod siebie fotel, przesiadam się do tyłu za kierowcę. I tu niestety trochę ciasno - nogi na fotelu. Jeśli ktoś ma około 180 cm to miejsca jest full. Wygoda - kanapa i fotele jak w domu. Wykończenie dobre - nic się nie rwie, nie rysuje. Wykończenie wnętrza - wow (spasowanie, gumowany plastic itp.) - już sie takich nie robi -
Tu niestety średnio - Powyżej 3000 obrotów silnika głośno. Poniżej bardzo dobrze. W trasie do 120 km/h można spokojnie podróżować.
Tutaj trzeba przyznać że nieźle - jak na silnik 1,8 114 km - w cyklu miejskim 8,5 - 9
W trasie udało mi się uzyskać nawet 6,7 (średnio 7)
Miałem komputer ze wskazaniami więc było łatwiej - ale średnio w cyklu mieszanym należy przyjąć 8,5
SERWIS
Przegląd co 15.000 / 1 rok - 700 zł kompletny serwis z olejem i częściami
NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ PRZED KUPNEM:
- wahacze przednie - lubią się wybijać - koszt z wymianą 350 zł/szt.
- Mechanizm wycieraczek - 300 zł / szt
- łańcuch rozrządu - osłuchać czy nie dzwoni - koszt naprawy 3500 - 4000 zł
- fotele - lubią się łamać
Auto z 2000 roku z przebiegiem 122 000 kupiłem za 16 000 zł. W wyposażeniu miałem - podgrzewane fotele , klimatronik, czujniki cofania, odtwarzacz cd/mp3, autoalarm, kpl elektrycznych szyb, lusterka elektryczne, alufelgi - max wyposażenie oprócz skóry. W tej cenie mogłem mieć 3 lata starszą/e audi, hondę , toyotę i to ubożej wyposażoną - NO PRZECIEŻ TO BEZ SENSU.
Auto miało 9 lat.
Z usterek które mi się przydażyły to:
- uszkodzony mechanizm wycieraczek
- paski klinowe (zaczęły piszczeć)
Innych nie miałem
Poza tym w aucie nic nie skrzypiało, trzeszczało itd. Spasowanie elementów i wykończenie na wysokim poziomie.
Jak na przebieg 137 .000 auto nigdy nie zawiodło. Żadnego holowania, potrzeby wzywania serwisu.
Żadnych wycieków , problemów z silnikiem.
Stara dobra japońska niezawodność.
Siostra ma identyczną primerę z 2000 roku - u niej również spokój.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 16V 114KM 84kW