Ocena kierowcy - Nissan Primera II Sedan

Silnik 1.6 16V 90KM 66kW
Rok produkcji 1998
Nissan Primera II Sedan 1.6 16V 90KM 66kW 1996-2000 - Oceń swoje auto
Inne : Wygoda, komfort, dobre właściwości jezdne
Zawieszenie : wahacze górne wyrabiają sie tuleje teflonowe, koszt nie jest duży warto wymienić całość i z głowy
Silnik : słyszalna "na zimno" praca rozrządu, nie wiadomo czy juz się sypie czy jeszcze nie ;), ale tak jest z łańcuchami w rozrządzie
Auto nie jest bez wad, nie ma takiego, ale ja jestem z niego bardzo zadowolony. Wady dotyczą głównie nadwozia u mnie w wersji sedan, a bardziej potrzebuję kombi, stąd taka opinia. Usterek, jeśli się pamięta o aucie, raczej nie powinno być. Dla osób niezdecydowanych na zakup - polecam. Ceny części zamiennych nie są drogie, nawet oryginalne, zamienniki oczywiście są tańsze. I chyba potwierdza się opinia, że japońskie auta są dobre.
Silnik trochę słaby jak na tą masę, ale do spokojnej jazdy wystarczający, sporo trzeba redukować przy górkach i wyprzedzaniu.
Duża ilość redukcji biegów nie jest problemem przy tak dobrze działającej skrzyni biegów
Trochę twarde nastawy, ale bezpiecznie się prowadzi, szybko zużywają się górne wahacze
Do przodu dobra, do tyłu przez lusterko wsteczne nie za dobra (3 zagłówki), ale narzekać nie można. Pełonowymiarowe lusterka boczne
Wszystko na miejscu i pod ręką, żadnych udziwnień
Bez zastrzeżeń, brak parujących szyb, nawet z tyłu (pod warunkiem dbania o czystość (częste wymiany) filtru przeciwpyłkowego). Szybko się nagrzewa zimą.
Dużo miejsca z przodu i tyłu. 5 osób jedzie spokojnie.
dobre
nie narzekam średnio ok. 7l/100km, więcej w trasie (lato 6,7 - zimą 7,2)
Za cenę jaką dałem za to auto, nie mogłem kupić w 2005 Opla Astry II. A auto cokolwiek większe od Astry.
brak
wahacze, łożysko, amortyzatory tył, rozrząd trochę się tłucze

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 90KM 66kW [l/100km]

6,8