Ocena kierowcy - Nissan Primera II Kombi

Rok produkcji 2000
Okres użytkowania: 1 rok
Nissan Primera II Kombi 2.0 TD 90KM 66kW 1997-2002 - Oceń swoje auto
Inne : Niezawodność
Karoseria : Rdza na błotnikach z przodu i na klapie bagażnika.
Niezawodne, komfortowe, niedrogie w zakupie, ale wolne i absolutnie niemanewrowalne. Praktycznie nic się nie psuje, ale jeśli się zepsuje części potrafią być drogie (prawdziwy japończyk, krótko produkowany). Jeszcze nigdy nie zdarzyło się żeby primera zawiodła, zawsze mam pewność, że ją odpalę i dojadę tam gdzie chcę. Wady - korozja na przednich błotnikach i na klapie, w tym modelu w zasadzie standard.
Silnik nie do zajeżdżenia, niewrażliwy na jakość paliwa, bez drogich rozwiązań konstrukcyjnych. Tylko zważywszy na masę auta (1,4t) 90KM to śmiesznie mało. Jeżeli jedzie się samemu jest jeszcze w miarę OK, ale z kompletem pasażerów, albo z pełnym bagażnikiem o wyprzedzaniu można zapomnieć. Przy ciężkiej nodze sporo pali!
Ot skrzynia jak skrzynia, nie miałem z nią problemów. Przy zakupie trzeba zwrócić uwagę na sprzęgło, bo ze względów konstrukcyjnych (hydraulika) jego naprawa może być droga.
Układ jezdny komfortowy i byłaby "piątka" gdyby nie promień skrętu. Podejrzewam, że ciągnik siodłowy z naczepą ma mniejszy. Manewry na parkingu to masakra, w zasadzie ciężko zaparkować za pierwszym podejściem.
Auto dosyć długie, niskie osoby mogą mieć problemy.
Wszystko na swoim miejscu. W zasadzie wsiadasz i wiesz gdzie wszystko jest.
Szybko chłodzi, szybko ogrzewa. Bez zarzutu.
Jak na swoje gabaryty auto nie rozpieszcza. Przestrzeń bagażowa również nie zachwyca jakoś przesadnie, więc nie wiem gdzie się podziały te centymetry. 5 osób się mieści, ale kompletem osób na drugi koniec Polski nie radzę się wybierać.
Bez zarzutu.
Jeśli ktoś lekko operuje gazem i ogólnie dba o auto to nie zbankrutuje. Aczkolwiek części blacharskie są bardzo drogie. Części mechaniczne też droższe niż w przypadku europejczyków. Na szczęście psują się sporadycznie.
Stosunek jakości do ceny absolutnie rewelacyjny
Jedyne co musiałem robić przez 1,5 roku to przegub.
Brak

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TD 90KM 66kW [l/100km]