Ocena kierowcy - Nissan Primera II Kombi

fan technologii japońskiej, 19 lat temu
Silnik 1.8 16V 114KM 84kW
Rok produkcji 2002
Nissan Primera II Kombi 1.8 16V 114KM 84kW 1999-2002 - Oceń swoje auto
Na tle tego co słyszy się o samochodach konkurencji szczerze polecam .Wiem co piszę bo jestem człowiekiem z branży i na co dzień mam doczynienia z ludzmi ,którzy mają kłopoty ze swymi cackami.
Rozrząd napędzany łańcuchem zamiast pasem rozrządu ; plus tego rozwiązania - długi przebieg bez wymiany minus - silnik jest głośniejszy . Reszta zadawalająca .
Lekko haczy .
Bardzo dobre trzymanie zadanego kierunku jazdy , idze jak po szynach .Pierwsza wersja z lat 2002/2004 ( do momentu liftingu ) trochę za twarde zawieszenie .
Wersja kombi .Bez zarzutu
ukazały się artykuły na ten temat w prasie motoryzacyjnej , że skomplikowane ,że trudne , że trzeba sie zatrzymać aby uruchomić jakąś funkcje . Wyjechałem po zakupie z salonu i włściwie bez problemów włączłem to co chciałem . Może dlatego ,że nie jestem dziennikarzem ?
Nie mam zastrzeżeń , a w swojej motoryzacyjnej karierze jezdziłem i mercedesami W 124 ,audi A 6, Camry mod. 92-> od nowości.
Przód bardzo dobrze , ciut gorzej tył. Przy wzroście pow.190cm część uda wisi w powietrzu i nie ma gdzie ułożyc nóg .
W miarę dobrze , póżniejsze modele z lat 09,2004 -> lepiej .
Zasadniczo nie mierzę ,ale jak na tą masę samochodu to dobrze. Trasa przez całą Polskę , cztery osoby + wakacyjny bagaz +cztery rowery przy szybkości mak. 130 km/h - 8,8 l/100 .Wtym przypadku pomiaru dokonałem na dystansie ok. 2000 km
W ramach trzy letniej gwarancji wymieniono : łączniki stabilizatora przód i tył , mechanizm opuszczania szyby w drzwiach kierowcy ( koszt pow. 900,00 zł.) a wcześniej drzwi tylnych za kierowca ( pow.700,00 ), w ramach akcji serwisowej Nissana czujnik poł. wału , przełącznik zespolony wycieraczek . Przebieg 70000 km. Mało tych usterek czy dużo ? Wcześniej wysiadłem z T Camry , 8 lat jazdy od zera i poza okresowymi wizytami w serwisie i wymianie oleju i okresowo pasków ,klocków ... nic więcej a przebieg 4 x wiekszy .
Nie było , nigdy nie zawiodła , zawsze dowiozła(Primera ) do celu choć były wyjazdy po kilka tysięcy km.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 16V 114KM 84kW [l/100km]

8,1