Ocena kierowcy - Nissan Primera II Hatchback

Silnik 2.0 TD 90KM 66kW
Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: 1 rok
Nissan Primera II Hatchback 2.0 TD 90KM 66kW 1996-2002 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Samochodem jeździ się bardzo przyjemnie i płynnie, biegi wchodzą płynnie i bez problemu, co byś nie wrzucił auto i tak pojedzie, pięknie pracujące hydrauliczne sprzęgło.
Inne : spalona cewka która załącza sprężarkę klimy (220zł+130robota)
Inne : nic
Inne : nic
Gdyby nie kilka pierdółek o których wspomniałem dałbym piątkę, ale to naprawdę fajne autko. Co prawda wyścigówka to nie jest, ale kto z zacięciem sportowym kupuje diesla :-))???
Jak to Diesel trochę głośny, zwłaszcza zimny, ale ja lubię ten pomruk. Po nagrzaniu praca silnika się wygładza i jazda jest przyjemniejsza. Jak przystało na porządnego "starego" diesla, piękny moment obrotowy już przy 1500obr/min auto jedzie bez problemu, ruszanie z dwójki to też nie problem. Zapala przy -17st.(zimniej na razie nie było)na dotyk, żadnego problemu.Elastyczność???-co nie wrzucisz, auto pojedzie :-). No może jedynka trochę krótka ale to normalne w dieslu.
Żadnych problemów ze wszystkimi biegami, wchodzą płynnie i wręcz niewyczuwalnie. No może czasami wsteczny się zacina ale zdarzyło mi się to dosłownie kilka razy.
Na równej nawierzchni auto prowadzi się doskonale, jak po szynach. Śmiało można wchodzić w zakręty z dużą prędkością (oczywiście bez przesady :-)), żadnego nurkowania czy zarzucania tyłu. Jeśli chodzi o doły to wg. mnie trochę za mało wyciszone nadkola, za bardzo "słychać doły". Ale zawieszenie pięknie wybiera wszystkie nierówności. Gdyby nie te hałasy na dołkach byłaby piątka.Aha i jeszcze jedno: tragiczny skręt(tzn.promień skrętu jak w PKSie)z tego powodu też nie mogę dać 5.
Do przodu bardzo dobra, tył gorzej ale nie ma tragedii. Dobre lusterka, jeśli ktoś potrafi cofać na lusterka nie będzie narzekał.
Nie mam żadnych zastrzeżeń, wszystko pod ręką. Plus za fajne schowki (np.na okulary) i co dla mnie osobiście jest extra, regulowany wlot zimnnego powietrza z zewnątrz w nawiewach (w zimie kiedy mocno się grzeje jest to super sprawa).
Żadnych problemów z zaparowanymi szybami. A w zimie jak na diesla środek nagrzewa się nadzwyczaj szybko. Klima również dobrze sobie radzi.
Duży samochód więc i dużo miejsca w środku. Ja mam 182cm wzrostu i nie czuję dyskomfortu ani z przodu (absolutnie!!!) ani z tyłu. Duuuży bagażnik = duży plus.
Na zimnym troche klekoce, później gładziutko i dużo ciszej. Świetnie wyciszona karoseria, wrażenie: im szybciej tym ciszej.
Jak na wage samochodu i gabaryty uważam że bardzo dobrze. W końcu nie jest to diesel najnowszej konstrukcji tylko sprawdzony blok z dodaną turbiną.
Auto tanie nie jest. Nissan się ceni, również ten używany, ale uważam że warto dopłacić i jeździć (na wycieczki a nie do warsztatów :-)). Poza tym za porównywalny standard i jakość wykonania (wg.mnie nawet wyższy) mam lepsze auto od tak holubionych niemieckich aut. Japońce górą !!!
W zasadzie nic. Kupiłem go z niedziałającą klimatyzacją (okazało się że cewka od sprężarki się spaliła)i na razie odpukać tylko to robiłem. Na razie nic się nie zapowiada.
j.w.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TD 90KM 66kW [l/100km]