Ocena kierowcy - Nissan Primera II Hatchback

Piotr, 17 lat temu
Silnik 2.0 16V 140KM 103kW
Rok produkcji 2001
Nissan Primera II Hatchback 2.0 16V 140KM 103kW 1996-2002 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : System BA daje radę.
Biorąc pod uwagę cenę jaką zapłaciłem za ten samochód to jest to genialne auto.
Nie jest to torpeda ale jeździ przyzwoicie. Przyspiesza wystarczająco dobrze żeby nie było większych problemów z wyprzedzaniem na polskich drogach i daje całkiem niezłą przyjemność z jazdy. Bardzo elastyczny 3 bieg. Przy delikatnej jeździe na trasie wyjątkowo oszczędny jak na 2 litrową benzynówkę. W mieście nie jest już tak pięknie, ale tragedii też nie ma.
Krótkie, precyzyjne przełożenia. Z samochodów którymi do tej pory jeździłem bardziej pasowała mi jak do tąd tylko skrzynia w nowym lexusie IS.
Świetne zawieszenie na polskie drogi. Nie buja i całkiem pewnie trzyma się drogi, ale też potrafi skutecznie złagodzić wszędobylskie nierówności. Bardzo odpowiada mi układ kierowniczy. Ten samochód na prawdę się czuje. Prowadzi się bardzo precyzyjnie.
Do przodu i na boki bez zarzutów. Do tyłu (wersja hatchback, zwana też liftbackiem) mogłoby być lepiej.
W zasadzie bez zarzutów. Gdyby jeszcz można było regulować kont nachylenia zagłówków... No i podłokietniki mogłyby być większe i miększe. Tak czy inaczej, jak na tę klasę auta i jego cenę 5!
Automatyczna klimatyzacja sprawuje się bardzo dobrze. W zimie bardzo miłym dodatkiem są podgrzewane fotele.
Miejsca zawsze może być więcej, ale na prawdę jest dobrze. Brakuje trochę schowków.
Silnik słychać dość wyraźnie ale benzynowe 2.0 brzmi całkiem znośnie więc nie jest to uciążliwe. Toczenia i szumu powietrza za bardzo nie słychać więc można w czasie szybkiej jazdy całkiem swobodnie rozmawaić czy nawet słuchać jazzu :)
Jak na benzynowe 2.0 bardzo przyzwoicie. Spodziewałem się, że będzie o wiele gorzej.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 16V 140KM 103kW [l/100km]

10,0