: Spokojny, bez histerycznych dzwięków itp+fakt, że póki co omijają go większe awarie.
: Golenie, górne wahacze
Przeniesienie napędu
: Sprzęgło - 140k km i do wymiany
Polecam amatorom bezpiecznej jazdy(4 PP + ABS) oraz spokojnym kierowcom.
Generalnie jak na swój przebieg dobrze. Trzeba go kręcić na wysokie obroty, żeby wykrzesać max moment obrotowy. Z 4 osobami i włączoną klimą, zapomnij o spokojnym wyprzedzaniu - stresujące na maxa. Kolejny musi być z lepszą elastycznością "w trasie".
Jest ok. Poza tym, że "piątka" jest mało wygodna do wrzucania, nawet przy bezpieczny m usadowieniu się w fotelu. Może to przez wzrost(185) - auto bądź co bądź "japońskie" z Anglii:-)
Prowadzi się jak po szynach(z zachowaniem zdrowych proporcji do innych aut). Nigdy przez te 8 miesięcy(zima, wiosna, lato) nie miałem podbramkowej sytuacji. Dramatem jest natomiast tempo w jakim zużyciu podlegają(górne wahacze, amortyzatory, golenie). To nie jest auto na polskie drogi-a szkoda.
Do przodu ok, ale pochylenie słupków jest znaczne co powoduje dużo zasłoniętego pola widzenia dla kierowcy(szczególnie z lewej strony. Do tyłu ok - na tzw. wyczucie jak w większości aut - lusterka duże więc można sobie spokojnie poradzić.
Fotel kierowcy - najważniejsze - regulowany we wszystkich płaszczyznach - dla leżaków, dla fanów "nos na kierownicy". Można znaleźć wygodną i bezpieczną pozycję(poza wymienioną już "piątką".
Nagrzewanie i chłodzenia perfekcyjne jak dla mnie. Zero parowania szyb w deszczowe dni. Zimą ogrzewanie na 4 biegu spokojnie w kilka minut całe auto bez lodu/śniegu. Dziwnie nagrzewa się i paruje przednia maska, ale ten model tak podobno ma. Klimatyzacja zarówno w manualnym jaki automatycznym ustawieniu - super.
Duże i przestronne auto. Jest ok. Wspomniana przestrzeń dla wysokiego kierowcy nie do końca komfortowa, ale da się przeżyć. Z tyłu kupa miejsca - dla kierowcy i 3 pasażerów - super auto. W 5 osób robi się tłok. Słowo o bagażniku - ogrooomny! Zrobiłem nim przeprowadzkę do nowego M więc jak dla mnie możliwość aranżacji przestrzeni bagażnika(składana i dzielona kanapa) daje(prawie) płaską przestrzeń do załadunku.
Tutaj mamy problem: na jałowym po rozruchu silnik jest głośny. Później jest ok, ale pod warunkiem, że nie kręcisz na więcej niż 3k obrotów. Później tylko dobra muzyka pomaga:-). Powyżej 140 km/h robi się głośno przez opływające powietrze - mam wrażanie, że współczynnik Cx nie jest dobry dla tego autka. Wspomniane zawieszenie co chwilę przypomina, że dziur u nas dużo. Co chwilę jakieś niepokojące stuki. Po wymianie goleni i górnych amortyzatorów było ok(wymiana w ASO Nissan) przez 200-300 km. Później powróciło do swojego stanu. stuka, puka - trochę stresujące. Regularne przeglądy pozwalają spać spokojniej.
Trasa całkiem nieźle, ale tylko pod warunkiem spokojnej jazdy. Miasto - no, przy tych cenach paliwa, upałach(klima) to spokojnie łyka sobie 10l/100km...Sporo. Będę zmieniał na małolitrażowego diesla:-)
Przeciętny jak całokształt. Koszt napraw w ciągu roku(5 tyś pln) powoduje, że nie jestem fanem tej marki - a szkoda, bo się fajnie zapowiadało.
Drobiazgi - nic się nie dzieje póki co(odpukać w niemalowane!!)
Elektryka, pozostałe gadżety działają ok.
Tutaj trochę gorzej. Zawieszenie padło poważnie pod naporem polskich dróg. Padło na tyle poważnie, że tylko ASO Nissan mogło to naprawić. Koszt(3400 zł)...
Poza tym eksploatacja((wymiana zużytych tarcz hamulcowych(przód/tył + klocki) oraz kompletnego sprzęgła(już rzecz jasna nie w ASO Nissan)) - koszt 1500 zł z robocizną(trochę poszukiwania, ale bardzo opłacalne te poszukiwania) 1000 pln w kieszeni w stosunku do tego co oferował np Autoserv Shella.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 99KM 73kW