Ocena kierowcy - Nissan Primera I Sedan

mathis, 15 lat temu
Silnik 1.6 90KM 66kW
Rok produkcji 1995
Nissan Primera I Sedan 1.6 90KM 66kW 1990-1996 - Oceń swoje auto
Auto wręcz idealne dla mnie. Ładna sylwetka, Sporo miejsca, żwawy silnik, który potrafi być również oszczędny a ponadto bezawaryjny jak dotychczas. Szkoda tylko że mój egzemplarz posiada bardzo ubogie wyposażenie. Kompletny golas
To jedna z rzeczy, które mnie najbardziej zaskoczyły. Idealnie cichutki. bardzo dobra kultura pracy na niskich obrotach, zaś na wysokich ryk jak 2,0. bardzo elastyczny i żwawy jak na 1,6. Do 100 kmh w niecałe 11s. V-max 200kmh
Tutaj jest troszkę gorzej. Co prawda przełożenia dobrane są wręcz idealnie jednak samo przełączanie biegów potrafi sprawić problem. Mało precyzyjna ale jak dotychczas bezawaryjna.
Sztywny, bardzo dobre trzymanie na zakrętach. Nie czuć wysokich prędkości ale tylko na równym asfalcie. na kocich łbach koszmar ale coś za coś.
Poza cofaniem jest ok. Auto trzeba wyczuć, jak każde.
Wszystko pod ręką, użyte materiały dość wysokiej jakości jak na japońca. Dobrze przemyślane wnętrze, składanie tylnych foteli i podłokietnik.
Szybko się nagrzewa a w zimę to duży plus. Przydałby się szyberdach lub klima
Przód super, tył jeszcze lepiej. Zdziwiło mnie jak wiele miejsca jest dla pasażerów z tyłu. Nikt nie wbija mi kolan w plecy. Bagażnik również ogromny prawie 500 l o równych kształtach. Po złożeniu siedzeń tylnych może się wyspać jedna osoba lub dwie na ścisk.
Szum opon i powietrza. Silnika nie słychać do 3tys obr/min.
Trasa 6l Miasto ok 8l Dużo zależy od stylu jazdy. Nie lubi zbyt niskich obrotów bo wtedy więcej spali. Powyżej 4 tys też nie ma co
Za zadbane egzemplarze trzeba swoje zapłacić ale warto wydać ten tysiąc więcej i wiedzieć co się ma. Poza tym na tle konkurencji cena bardzo przyzwoita.
Kilka ognisk rdzy w porę zabezpieczonych i jest OK.
Łącznik stabilizatora przód. (Polskie drogi)cena 40zł produkcja Japońska JC Auto

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 90KM 66kW [l/100km]

6,3