Ocena kierowcy - Nissan Primera I Sedan

Silnik 1.6 90KM 66kW
Rok produkcji 1995
Nissan Primera I Sedan 1.6 90KM 66kW 1990-1996 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Układ elektryczny : Nie mogę podać przyczyny ponieważ szukam jej.
Karoseria : Progi w okolicach drzwi są podatne na korozję.
Ogólnie kupiłem Primerę ponieważ już miałem i byłem zadowolony. Poprzednia miała silnik 2,0l i była o wiele lepsza mimo, że była z 1991 roku. Uwarzam z moich doświadczeń z Primerą, że jedyna oszczędność pomiędzy silnikem 1,6 a 2,0 to koszty ubezpieczenia samochodu. Koszt części i spalanie są niemal identyczne.
90KM to za mało na taki duży samochód, dawniej miałem 2,0l 115KM i tamten chodził jak trzeba
Była by 5 gdyby zawsze od razu wchodził wsteczny. Czasem trzeba jeszcze raz wcisnąć sprzęgło i wtedy wchodzi.
Dla mnie bomba.
Dobrze że mam spojler bo bym tyłu nie widział :)
Uważam, że wszystko jest na miejscu. Jedyny minus za butlę w kole, zapas zajmuje zbyt dużo miejsca w bagażniku.
Tutaj dużo brakuje. Nawiew powolnie dochodzi do odpowiedniej temperatury. Wielki minus za ogrzewanie tylnej szyby. Może to wiek robi swoje ale mogę przejechać ze 20km i tylko paseczki mi schodzą.
Przestrzeni jest wystarczająco dużo.
Moja ocena to 3,5 , mogłoby być ciszej.
Jeżdzę przeważnie na gazie i z tąd wynika oszczędność. Ogólnie pali tyle co dawniejsza 2,0l. Wartości uśrednione: Gaz miasto-11,5l trasa-10,0l. Ale jak się jeździ na gazie to trzeba częściej wymieniać różne pierdoły, czyli pozorna oszczędnośc. Części trochę droższe niż przykładowo do niemieckich aut, jak to japończyki.
Tak jak napisałem w całokształcie oceny. Jestem zawiedziony bo mam porównanie do mocniejszej Primerki.
Bez większych problemów.
Coś źle oddziaływuje na instalację gazową. Jestem w trakcie szukania przyczyny. Zdażają się problemy związane z elektryką.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 90KM 66kW [l/100km]

11,1