Do tej pory (czyli do Pathfindera) nie brałem pod uwagę wymiany modelu samochodu, którym jeżdżę na ten sam model tylko młodszy. A za parę lat raczej tak zrobię.
Zadowalające osiągi, przyzwoite spalanie jak na prawie 2,5 tonowe auto, trochę głośny ale dźwięk tego silnika w pełni to rekompensuje
brak uwag
Jedyna uwaga dotyczy rozmiaru kół. W moim przypadku (ze względu na ESP) nie mam możliwości założenia kółek mniejszych niż 17\". Tym samym zimą jeżdżę na 255/65/17 (nowy komplet opon z felgami to wydatek ok. 5.000zł). Dla porównania tożsamy zestaw na 16\" to ok. 3.400zł.
doskonała, brak uwag
Funkcjonalnie zaprojektowane wnętrze, wszystko pod ręką, kierowca wsiada i jedzie (nie musi tak jak w innych autach uczyć się przez 15min zanim ruszy). Największy bagażnik w klasie, prawie 800kg ładowności - po prostu rewelacja
Jak na tak duże gabaryty i co za tym idzie przestrzeń do schłodzenia/ogrzania zadziwiająco dobra skuteczność
brak uwag
Trochę głośny ale jak pisałem wyżej dźwięk silnika rekompensuje niedogodności
Średnie spalanie w mieście 8,5 - 9,5 l/100; trasa nawet ok. 6,2 l/100 (przy bardzo spokojnej jeździe ok. 95 - 105 km/h), w moim przypadku średnia miesięczna to 8,5 l/100. wszystko zależy od stylu jazdy i tego czy jeździmy zgodnie z przepisami. Ostatnio przejechałem ok. 400km (w tym dwa miasta) starając się nie przekraczać obowiązujących ograniczeń prędkości i podróż skończyłem z wynikiem 6,8 l/100.
Jak na razie jedyny problem to odchodzący chrom z klamki wewnętrznej
- zużycie paliwa dla silnika 2.5 DTi 4WD 174KM 128kW