Ocena kierowcy - Nissan Note I Mikrovan

Maciek S, 15 lat temu
Silnik 1.6 i 16V 110KM 81kW
Rok produkcji 2007
Nissan Note I Mikrovan 1.6 i 16V 110KM 81kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Silnik : Cichy, dynamiczny i bardzo ekonomiczny. Pali mniej niż TDI 110KM.
To już nie jest tak sam Nissan jakie produkowali 20 lat temu ale jakość jest zadowalająca. Zobaczę jak będzie za 200 tysięcy - jak dotrwa to będę zadowolony - jak nie to wkurzony - 250 tysięcy to moje minimum, które powinien przejechać każdy samochód.
Duży plus - bardzo elastyczny i ekonomiczny. Dynamiczny na wyższych obrotach, jak się chce to pokazuje pazur - jak nie to jedzie się bardzo kulturalnie i spokojnie. ten silnik to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie do tego samochodu.
Krótka i taka jak powinna być w takim samochodzie - raczej miejskim, ale w dłuższych trasach też się sprawdzającym. Trudno jest osiągnąć prędkość powyżej 200km/h, ale nie jest to w tym aucie wskazane ze względu na to, że auto jest wysokie i powyżej 180km/h prowadzi się średnio.
Wspomaganie kierownicy uzależnione od prędkości - przyjazna rzecz, prowadzi się precyzyjnie, łatwo go wyczuć. Seryjnie miałem opony 185/65 r15 ale zmieniłem na 205/55 r15 i prowadzi się lepiej, ceny opon podobne a spalanie praktycznie bez zmian. Jeżeli ktoś dużo jeździ na trasach i po górach to polecam takie rozwiązanie.
Rewelacyjne lusterka, wielkie szyby, niezaskakujący kształt samochodu przy parkowaniu itd... Nie można się niczego przyczepić moim zdaniem.
Wszystko na swoim miejscu.
Klimatyzacja spełnia swoją rolę - często wyłączam ze względu na to, że czuć ubytek mocy i różnicę w spalaniu - jakieś 0,5 litra na 100 kilometrów.
Z przodu i z tyłu bardzo dużo miejsca jak na samochód tej długości - kosztem bagażnika, ale nie zakłada się, że ludzie kupują takie samochody dla 5 osobowych rodzin - w Polsce nawet w Tico jeżdżą, ale o tym to już można napisać książkę... Dla 2 osob jak w moim przypadku miejsca aż za dużo.
Dobrze wyciszony i dobry seryjny sprzęt grający. Porównuje wyciszenie z dużo starszym Nissanem wiec ocena dobra. Pewnie u konkurencji jest podobnie.
Części dosyć drogie, ale mały przebieg więc się jeszcze nic nie zepsuło - serwis jak to serwis - każdy ma inne doświadczenia. Na pewno trwalszy niż auta włoskie i francuskie. Spalanie jak na tą moc rewelacyjne - nawet na trasie bez klimy w 3 osoby 5,3 litra!
Kosztuje tyle, ile powinien. To czy dostajemy tak dobry samochód jaki Nissan proponował nam 10 lat temu to kwestia sporna - wszędzie widać łapy księgowych. Czas pokaże jak trzyma cenę i czy jest trwały.
Zbyt mały przebieg żeby coś się psuło - to nie Citroen. Wkurza mnie tylko skrzypiący fotel kierowcy od nowości - zgłosze to w serwisie przy przeglądzie i zobacze co mi powiedzą - w nowym aucie tak nie powinno być - w 18 letniej Primerze mi nie skrzypią!
Brak jakichkolwiek problemów przez 60 tysięcy.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 110KM 81kW [l/100km]

6,3