Ocena kierowcy - Nissan Note I Mikrovan

Silnik 1.6 i 16V 110KM 81kW
Rok produkcji 2007
Nissan Note I Mikrovan 1.6 i 16V 110KM 81kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Silnik : Dynamiczny
Bardzo przyjemne w prowadzeniu i ekspolatacji auto. Fajny zestaw dla dzieci - kieszenie w fotelach, stoliki itp. Bardzo fajny sposób modelowania wnętrza za pomocą przesuwanej tylnej kanapy. Wygląd kontrowersyjny. Bardziej podobał się żonie niż mi ale teraz coraz bardziej mi się podoba. Wyróżnia się wśród tysięcy takich samych aut.
Wcześniej jeździłem Punto II FL z silnikem 1.2 (60KM). Uważam Punto za bardzo dobre auto. Praktycznie bezawaryjnie służyło mi przez 5 lat. Ponieważ nie jestem zbyt wymagający co do samochodów, Punto z silnikem 1.2 (60KM) wydawało mi się w zupełności wystarczające. Co prawda na trasie brakowało czasami mocy przy wyprzedzaniu ale nie było tragedii. Przesiadka na Nota 1.6 (110KM) to przede wszystkim piękna jazda w trasie. Wyprzedzanie, które wcześniej nie należało do bezstresowych czynności stało się czynnością bardzo przeze mnie lubianą. Silnik Nota pracuje kulturalnie ale bardzo lubi obroty. Żeby uzyskać dobre przyspieszenia trzeba trzymać silnik na obrotach powyżej 3000rpm. Na postoju przy włączonym silniku nie słychać jego pracy. Powyżej prędkości 100-120km/h dość głośny lecz do wytrzymania.
Dobrze zestopniowana. Trzeba przyzwyczaić się do precycyjnego wybierania przełożeń.
Na równych drogach (których niestety jest mało) bardzo dobrze trzyma się drogi. Na nierównościach podskakuje (tak jak ktoś opisał wcześniej) jak wóz drabiniasty. Pod tym względem Punto bije Nota na głowę.
REWELACJA. Wszystko widzę i wysoko siedzę. Duże szyby. Bardzo dobra widocznośc w lusterkach bocznych. Brak martwych punktów. Nie przeszkadają słupki przednie (w Punto było znacznie gorzej).
Wszystko w zasięgu ręki. Jedyny mankament to klimatyzacja włączająca się automatycznie po ustawieniu nawiewu na szybę. No ale pewnie trzeba się do tego przyzwyczaić.
Klimatyzacja działa bardzo szybko i sprawnie. Nawiewy też. Ktoś pisał o parowaniu szyb. Nie parują gdy wymusimy obieg powietrza (włączymy wentylator - bez klimy) lub trochę "rozszczelnimy" autko uchylając minimalnie szybę.
Z przodu doskonale. Mam 183cm wzrostu i bez problemu dopasowałem ustawienia siedziska dla mnie. Z tyłu bardzo duuuużo przestrzeni dla pasażerów a w szczególności dla jego nóg :-). Ale to trzeba samemu zobaczyć bo sam nie wierzyłem że może byc tyle.
Przy zamkniętych szybach cicho we wnętrzu. Nie słychać szumu opon. Czego nie mogę powiedzieć o Punto. Na postoju przy włączonym silniku nie słychać jego pracy. Powyżej prędkości 100-120km/h dość głośny lecz do wytrzymania.
Jestem mile zaskoczony. Myślałem, że przy silniku 1.6 spalanie w mieście będzie ok 9-10 l/100km. I tu niespodzianka. Przy normalnej jeździe (bez ciężkiej nogi) spala tyle co Punto 1.2. dla mnie to był szok! Jestem bardzo zadowolony
Dla mnie ok, tym bardziej, że w 2008 roku kupiłem nowe auto z 2007 po uzyskaniu duuużego rabatu. Bez rabatu zastanawiał bym się nad czymś innym bo cena wysoka.
Na razie brak usterek i oby tak dalej.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 110KM 81kW [l/100km]

6,2