: zapaliła się kontrolka smarowania oleju i oddałem do przeglądu auto. Hipoteza była, że brak ciśnienia i poszła pompa oleju a okazało się, że się wysypała tzw. uszczelka technologiczna w bloku silnika co ujawniono po wcześniejszym rozebraniu góry silnika. Uszczelka kosztowała około 2 zł brutto a naprawa ponad 2.600 zł. Serwis nie uznał mi prostego faktu, że skoro jest to uszczelka technologiczna to nie jest to część eksploatacyjna zależna ode mnie np. od sposobu jazdy. Uszcelka technologiczna nie jest nawet wykazywana przez firmę Nissan, w schematach blokowych silnika, jako jego element. Teraz nie wiem gdzie się odwoływać i żądać zwrotu za naprawę bo wg mnie wysypanie się uszczelki to błąd w montażu silnika. Serwis też mi to nieoficjalnie przyznał, że nie wiedzą dlaczego wyleciała z bloku silnika ta uszczelka ale pieniądze pobrał za cała naprawę.
Układ elektryczny
: Bardzo często przepalają się żarówki reflektorów przednich i popękały obie pokrywy tych reflektorów. Raz mi już policja na to zwróciła uwagę i kazała wymienić