Ocena kierowcy - Nissan Note I Mikrovan Facelifting
Przebieg:
5 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
Całość oceniam na mocne 4,8 w pięciostopniowej skali. Mam je pół roku i zobaczymy co będzie dalej.
Witam
Mam Notke od maja 2012. jest to moje 4 autko, ale pierwsze nowe.
Silnik, ekonomiczny, nie jest zbyt zrywny ale na moją jazdę 12000 - 15000 rocznie (85% miasto - 15% trasa) zupełnie wystarczający. Jak ktoś chce zrywniejsze autko to większy silnik. Na wysokich obrotach ok 130 km/h robi się trochę głośniej.
Lepsze niż w testowanych Skodzie Roomster i Kia Venga, chociaż zgrzeszyłbym mówiąc, że tam był dramat. Moja szanowna małzonka chwali sobie a kobieta i sprzęgło to niekoniecznie dobra współpraca.
Zarówno w mieście jaki trasie pewnie trzyma się drogi.
Znowu porównanie do Roomstera. Niebo a ziemia. W nissanie wszystko widać niezależnie od wzrostu i budowy ciała w czym bardzo pomaga regulacja fotela kierowcy.
Po kilku dniach jazdy nie musisz wodzić wzrokiem za guzikami i pokrętłami. Moim zdaniem świetnie rozmieszczone.
Bez zarzutu
Dzieki regulacji (ok 20 cm) tylnej (ale dzielonej) kanapy można dostosować wielkość bagażnika do miejsca dla pasażerów tył. W wielu większych autach jest dużo mniej miejsca dla pasażerów. No i podlokietniki dla kierowcy i pasażerów tył. Boki i wysokość bez zarzutu.
Jak piosałem przy wyższychn obrotach robi się głośniej ale do spokojnej jazdy 100 - 120 na V biegu jest bardzo dobrze.
Nie znam ceny przeglądów więc nie będę zbyt duzo pisał, jeśli wierzyć serwisowi to pierwsze 3 przeglądy (roczne) to koszt około 2200 w sumie.
Najwięcej co spalił ten samochód to 7,8 w jeździe miejskiej prze temp. 3-11 stopni C na krótkich do 4-5 km dystansach. Wcześniej miałem fiestę 1,2 16 V 75 kM, autko zrywniejsze na skrzyzowaniach ale gorzej sie sprawowało w trasie i paliło 1,5 - 2 l więcej. Jak ktoś chce zrywniejsze autko to większy silnik.
Za nowego nissana w metaliku z przyciemnianymi oknami (tył i boki tył) z klimą, tempomatem itp., pierdołami typu dywaniki i chlapacze zapłaciłem 47,5 tys. i porównując Roomstera, Vengę i fiata bravo to zdecydowanie polecam notkę.
jak na razie wszystko działa nic się nie psuje.
j.w