Absolutny hit! Długo szukałem wsród czterokołowców. W tej cenie są tylko SUVy z małymi kołami. Auto tej wielkości, np. Jeep Grand Cheeroke kosztuje 200 tys. Alternatywnie np. Hyundai Santa Fe z tym wyposażeniem coś ok. 150 tys. Więc wybór jasny. I na dodatek na firmę mam cały Vat odliczony, chociaż używam szczerze mówiąc prywatnie jako osobowy, ale z jaką frajdą!!! Pierwszy japoniec który ma charakter. Moim skromnym zdaniem, oczywiście. POLECAM!
Cichszy niż np. w Passacie, ciut głosniejszy niż w Vectrze C, ale generalnie cicho, słychac tylko powyżej 2600 obrotów, ale nie uciążliwie. Mocny jak cholera! Osiągi jak osobówka, i to z niezłym silnikiem. Na światłach zwykle zostawia inne autka. Widziałem zaskoczone miny.
6 biegów - doskonale! Nie ma wrażenia że to duże mechanizmy, szybkie zmiany są możliwe. Trzeba się trochę przyzwyczaić do sprzęgła, ale to chyba w każdym nowym aucie. Krótka jedynka, dobra w terenie nawet bez redukcji.
Jak ktoś lubi twardo, to będzie zadowolony. Nie polecam kierowcom Citroena. Za to doskonałe prowadzenie i wyczucie drogi. Może zabrzmi śmiesznie przy sztywnej tylnej osi, ale wręcz zachęca do szybkiego pokonywania zakrętów. Nooo, oczywiście bez przesady! Co do tyłu, to myślę o wsadzeniu na stałe ok. 150 kg balastu, chyba stalowa płyta odpowiedniej grubości. to dlatego że nie wożę ciężarów.
Do przodu rewelacja. W osobówkach patrzy się przez szyby poprzedników - sami wiecie jak to jest. W SUVach wzrok jest akurat na lini dachów - czyli kicha. A tutaj patrzy się dokładnie ponad dachami osobówek i widać daleko. Super! Do tyłu (bez zabudowy) OK, chociaż polecam czujniki cofania. Lusterka jak marzenie.
Bez zarzutu, poza jednym małym minusikiem: podłokietnik między przednimi fotelami stanowczo za krótki. Sam myślę o dokupieniu drugiego i wmontowaniu go przed ten fabryczny. Myślę że to ma sens. Ale niektórym takie rzeczy są zbędne - ci nie będą mieli uwag.
Ogrzewanie ciche, skuteczne, chociaż zdaje się że temperatura faktyczna jest ciut za wysoka niż ta ustawiona. Tak ze dwa stopnie. Po prostu jak chcę 20 stopni, ustawiam 18 i szafa gra.
jak na Pic-Up model DC - super. Jak na osobowy o podobnych wymiarach słabo z tyłu, ale w końcu nie kupujemy osobówki... hehe
Już pisałem o silniku. Szumy niewielkie. Generalnie porównywalny z osobowymi klasy średniej.
Ta masa, te rozmiary, ta moc, te osiągi, więc zużycie 11 w mieście jest VERY OK. I to Diesel!
Za te pieniądze??? Można kupić gołą budę tej wielkości, albo Navarę z pełnym wyposażeniem. Nic dodać, nic ująć. Oczywiście, troszkę feelingu ciężarówki się ma, ale to nawet fajnie.
póki co nic.
Nic