Ocena kierowcy - Nissan Navara III Pick Up

Krzysztof kkus@poczta.fm, 16 lat temu
Silnik 2.5 dCi 4WD 174KM 128kW
Rok produkcji 2006
Nissan Navara III Pick Up 2.5 dCi 4WD 174KM 128kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Silnik : a konkretnie spalanie. Nie jest to małe auto a spalanie naprawdę bardzo dobre. Bardzo elastyczny silnik.
Układ elektryczny : zakłócenia , padają żarówki świateł
Karoseria : piszcząca klapa z przodu...
Zawieszenie : stuki - kolumna kierownicy i krzyżak padają
Czuć moc, jest bardzo elastyczny. W zimie po odpaleniu bardzo głośny aż się nagrzeje. Podobno standard - olej musi dojść wszędzie... cóż, w innych autach np. Toyota Landcruiser z większym silnikiem nie zauważyłem tego - ale cóż... Elastyczność rewelacyjna jak się nagrzeje. Podczas jazdy - też nie za cichy ale ok.
Manualna 6 biegów. Bardzo dobra. Ocena 4. Chodzi prawie bardzo dobrze. Powinna być minimalnie bardziej precyzyjna. Ale w końcu to auto ciężarowe do wożenia skrzynek z jabłkami :)) Dobrze dobrane przełożenia. Gdy włączy się redukcję - smok.
Daję przeciętnie bo: na autostradzie (Niemcy, Francja) - równej - bardzo dobrze. Normalne drogi z dziurami i koleinami - nie za dobrze. Miota się po jezdni, trzęsie, jest bardzo bardzo sztywny. W końcu terenowe auto. Jazda po polnych drogach, kamieniste, wyboje, piach, błoto - bardzo dobrze. Zero problemów. Na śniegu również. Zastanawiałem się nad łańcuchami ale wystarczyły dobre zimowe opony. Jeśli chodzi o komfort to auto w teren a nie na nasze drogi. Na nasze o tyle , że wytrzymuje dziury bez problemu.
W przód - bardzo dobrze. W tył - zła - kwestia umiejętności cofania i manewrowania na lusterkach. Zabudowa bardzo utrudnia widoczność.
Przeciętna ergonomia. Np sterowanie szybami ... trzeba cofac mocno ręce i wbijac prawie łokcie w oparcie. za bardzo z tyłu. Fotele - dość wygodne. Fotel kierowcy niby ma regulacje nawet pod lędźwie ale jakoś cięko znaleźć dobrą pozycję. Regulacja oparcie - Zamiast "blokady ze sprężyną i zapadkami" jak to nazywam powinna być normalna regulacja płynna "na pokrętło" . Jak na takie auto z przodu mało schowków. Nissan poszedł w stronę auta miejskiego a nie do podróży.
Tu rewelka i latem i zimą. Ideałem było by webasto ale cóż...
Jak na pick up super. Mogło by być minimalnie więcej miejsca na boki - nie naleze do najmniejszych :)
Tu kiepawo. silnik warczy, słychać wszystko w środku.
Spalanie - dla mnie rewelka. Kolega ma Jeepa :) jak zobaczył ile moj nissan pali odpadł. Navara na trasie (1300km) autostrada, średnie spalanie 7,5L Jeep - 14 :) Przy spokojnej jeździe latem na trasie potrafię zmieścić się w... 7 litrach. Ok, jak zasuwam (trasa) weźmie i 9-10 Miasto - normalna jazda bez szaleństw 9-10L średnio cykl mieszany 8-9 L Ceny przeglądów - mysle że ok.
tu słabo. a to coś trzeszczy, a to uszczelka pod szybą wewnątrz wyjdzie, a to się rozprogramowało zamykanie okna, a to tulejka przy klapie się rozpadła często palą się żarówki świateł mijania elektronika w tym aucie robi poważne zakłócenia - używam radia CB i radiotelefonu i szumy są straszne. Piszcząca klapa z przodu - masakra. Serwis walczył z tym przez pół roku.
35tys padła turbina - wada wewnętrzna podobno. wymieniłem kolumnę kierownicy i krzyżak,

On - zużycie paliwa dla silnika 2.5 dCi 4WD 174KM 128kW [l/100km]

8,3