Ocena kierowcy - Nissan Micra III Hatchback 5d

Silnik 1.5 dCi 86KM 63kW
Rok produkcji 2008
Nissan Micra III Hatchback 5d 1.5 dCi 86KM 63kW 2003-2010 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Elastyczność, przyspieszenie.
Silnik : Padł po 2000km, wymieniony na gwarancji. UWAGA!!! Renault i Nissan wypuścili całą serię tych właśnie silników z wadą (to wspólny silnik Renault i Nissana). JEŚLI CHCESZ KUPIĆ NISSANA ALBO RENAULT 1.5 DCI TO KONIECZNIE (!!!) DOWIEDZ SIĘ W NISANIE ALBO RENAULT, KTORYCH SERII DOTYCZYLA TA USTERKA!!!!!! "Moja" Micra była z 2008 roku.
Zawieszenie : Po kilkunastu tysiącach km... odkręciła się jakaś śruba albo nakrętka w prawym przodzie. Naprawa na poczekaniu ale nie powinno coś takiego mieć miejsca w nowym samochodzie.
Dostałem to auto chwilowo jako służbowe, zrobiłem nim ok. 10 000 km (w momencie gdy je otrzymałem miało ok. 25 000 km). To pierwsze auto tego segmentu którym zrobiłem więcej niż 1000 km, więc nie mam za bardzo porównania ale postaram się być obiektywny (wcześniejsze - stary Nissan Sunny, Astra, Mondeo III 2.0 TDCI, Focus II 1.6 PB, Primera P12 1.8 PB, Pug 407 2.0 HDI, Passat B6 2.0 TDI). Za kadencji poprzednika, który jeździł Microfonem przede mną, wymieniono cały silnik (po paru tys. km!), coś stukało - wymiana na gwarancji. Jeśli kupujesz używanego 1.5 dCi - dowiedz się w serwisie Nissana albo Renault (stosowały ten sam silnik, chyba jeszcze Volvo ale nie jestem pewien) co to za usterka i których serii dotyczy! "Moja" Micra była z 2008 roku i była właśnie z tej felernej serii. Jeśli masz upatrzony egzemplarz - dowiedz się, czy miał wymieniany silnik (ale nie pytając sprzedawcy, tylko pokombinuj w serwisie, z numerem VIN itd). Jeśli masz auto z felernej serii, to dobrze jeśli miało już wymieniony silnik, nie powinno być już problemów (nie wiem po jakim przebiegu usterka zazwyczaj wychodziła na jaw, w "mojej" micrze wyszła po paru tys. km). Poprzedniczka jeździła bardzo łagodnie, ja mam dużo cięższą nogę. Autkiem jeździłem ponad rok temu - niektórych szczegółów nie pamiętam. Wybrałem opcję "Nie kupiłbym tego samochodu jeszcze raz" gdyż zdecydowanie wolę większe samochody - Micrą jeździłem z przymusu. Wg mnie autko OK do łagodnego jeżdżenia, głównie po mieście, raczej dla dziewczyn które nie lubią albo boją się mocniej wcisnąć gaz. Micra jest trochę zdradliwa - opis poniżej.
Nie licząc tego że na początku padł totalnie, to bardzo udany. Bardzo elastyczny, z przyspieszeniem wystarczającym w zupełności do miasta. Prędkość max wg licznika chyba 170-180 km/h, z duszą na ramieniu;)
OK. Jedynka krótka jak w Ikarusie, spod świateł często startowałem z dwójki. Czasem zahaczyła ale generalnie OK. Wsteczny wskakiwał bez problemu (ale pamiętajmy że jeździłem tym autkiem jak miało rok i ok. 30 000 km przebiegu).
NIEBEZPIECZNY PRZY SZYBKICH MANEWRACH, NAWET PRZY NIEWIELKIEJ PRĘDKOŚCI!!! ZWŁASZCZA PODCZAS PRZYSPIESZANIA I PUSZCZANIA GAZU. ZARZUCA TYŁEM! Koniec kropka. W piękną pogodę (sucha dobrej jakości szosa) podjeżdżałem w górę wzniesienia, na szczycie którego był LEKKI łuk w prawo. Cały czas dodawałem gazu - wiadomo, pod górkę, nie pamiętam ile jechałem ale podejrzewam że nie więcej niż 60-70 km/h. Przy wychodzeniu z łuku zaczęło mnie obracać w prawo!!! Szybka kontra i po sprawie, i tak zrobiło by 90% kierowców. Pozostałe 10% wylądowało by w rowie albo spanikowało i machało kierownicą i czołówka gotowa. Przy takiej prędkości takie zachowanie samochodu to skandal. Koła przyodziane były w NOWE letnie opony BF Goodrich. Niepewne zachowanie przy większych prędkościach (większe prędkości w Micrze to powyżej 90km/h). TRZEBA pamiętać o uciekającej du..ie. Po tej akcji czasami go prowokowałem do zarzucenia tyłem ale tylko i wyłącznie dla funu. Podczas normalnej jazdy pamiętałem o tej tendencji, kilka razy mi się zdarzyło niechcący zarzucić tyłem ale nie było to już takim zaskoczeniem. W mieście OK. Nie wiem jak inne małe nowe autka wybierają nierówności ale Micra mi się podobała pod tym względem, jak na takie autko CHYBA nieźle. Nie wiem bo nie mam porównania. Bardzo zwrotne autko, do miasta super.
Bardzo dobra we wszystkich kierunkach - nic dodać nic ująć. Gdybym miał się czepiać to słupek C mógłby być trochę węższy, ale ta "puszka" musi się jakoś trzymać kupy ;)
BRAK WSKAŹNIKA TEMPERATURY SILNIKA!!!!!!!!!!!!! To największy grzech. Poza tym nie mam zastrzeżeń. Wszystko pod ręką. Jedynie el. szyby mogły by być otwierane/zamykane automatycznie po dłuższym naciśnięciu ale to szczegół. Fajną sprawą jest wejście audio line-in na mini jacka (do mp3, iPoda, laptopa i innych grajków, ale nie w każdej wersji jest), tylko gniazdo tego wejścia w dość nieprzemyślanym miejscu. WYMIANA ŻARÓWKI - MORDĘGA!!! Ponad pół godziny zabawy z upychaniem łap między lampą a czymśtam!!! Pierwszy raz w życiu tyle mi zajęła czynność, która powinna trwać max 1 minutę.
Klima OK. Nie wiem jak z ogrzewaniem bo jeździłem Microfonem w lecie.
To małe autko miejskie. Chcesz więcej miejsca - kup większą brykę. Dla 1-2 osób OK! Więcej osób wiadomo - jak dzieci to dadzą sobie radę, dorośli będą się trochę gnietli. Kierowca i pilot raczej nie mają powodów do narzekań.
Po uruchomieniu wiadomo, klekot jak to w dieslach, nic nadzwyczajnego ani denerwującego. Słabo wyciszone chyba nadkola (albo progi?), czasem słuchać piasek/żwir/inne sypkie niespodzianki uderzające w nadkola właśnie (albo progi)
Nie pamiętam już, czasem mu mierzyłem spalanie ale nie mam pewności jakie miałem wyniki więc nie chcę nikogo wprowadzać w błąd. Tak czy siak ta Micra pali mało. Wartości spalania podałem z głowy - wydaje mi się, że takie były, ale proszę się nie sugerować na 100% bo nie pamiętam. Musiałem wypełnić te pola, inaczej nie mógłbym zamieścić opinii.
Raczej OK, mnie koszty nie dotyczyły (auto służbowe).
Odkręcona jakaś śruba w zawieszeniu prawy przód - coś stukało. Czasem przestawał grać lewy głośnik, szczególnie podczas głośnego słuchania (jakość dźwięku fabrycznego audio - no comments), ale wyłączenie radia i włączenie z powrotem "naprawiało" usterkę.
Jak już pisałem cały silnik był wymieniony.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi 86KM 63kW [l/100km]

6,8