Ocena kierowcy - Nissan Micra III Hatchback 3d

Silnik 1.2 i 16V 80KM 59kW
Rok produkcji 2006
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Nissan Micra III Hatchback 3d 1.2 i 16V 80KM 59kW 2003-2010 - Oceń swoje auto
Silnik : Najbardziej mnie zaskoczyła niezawodność i spalanie:)
Ogólnie oceniam samochód na 4+. Wadą jest 3 drzwiowe nadwozie (Teraz byśmy się zdecydowali na 5d) Spalanie malutkie i niezawodny to są jego główne zalety które przesądzają o tym, żeby go nie zmieniać
Jak na miejskie autko w sam raz. Micra użytkowana głównie w mieście oraz dwa razy w tygodniu dojazdy do drugiej pracy (15km poza miastem)
Niestety haczy przy zmianie z 2 na 3 bieg. Poza tym dobrze
Uważam, że bardzo dobrze
Lusterka w miarę duże, wszystko dobrze widać. Nie ma problemu z parkowaniem w ciasnym mieście
Szybko schładza i nagrzewa wnętrze. Klimatyzacja działa bardzo dobrze
Z przodu bardzo dużo miejsca. Niestety z Tyłu już nie jest tak różowo.Bagażnik wystarczający
Jak się go kręci powyżej 4tys obrotów to robi się głośno. No ale to nie jest limuzyna ani samochód wyścigowy. Jak się jeździ spokojnie i poza miastem do 130km/h to jest ok
To jest kolejny samochód w rodzinie:) Mamy go od nowości i przebieg blisko 100tyś km szczerze mówiąc nie wiem co to znaczy serwis i naprawy w tym samochodzie. Jedynie co było wymieniane to dwa razy klocki z przodu. Spalanie rewelacyjne, w mieście przy żwawej jeździe spala maks 6,8l/100 ale da się zejść bez najmniejszego problemu do 6,0l/100. W trasie przy jeździe do 120-130km/h pali 6,5-6,8l/100km przy prędkości 140-150km/h spalanie 7. Dla mnie ekstra. Samochód miał być zmieniony na nowy większy ale na razie się rozmyśliliśmy ze względu na koszty utrzymania:)
My naszą micrę kupiliśmy w niemieckim salonie z wyjątkowym wyposażeniem (o ile się orientuję niedostępnym w polsce) Kosztowała tyle ile średnia wersja wyposażenia w polsce a nasza ma w standardzie alufelgi, klime, czujnik świateł, czujnik deszczu, czujniki parkowania przód/tył, światła prezciwmgłowe i wiele innych dodatków
Nic się nie dzieje
Poza podstawowymi wymianami części eksploatacyjnych nic. Samochód niestety nie był eksploatowany zgodnie z zaleceniami producenta. Pierwszy przegląd miał przy przebiegu 70.000km koszt 700zł wymiana wszystkich filtrów i oleju. Drugi przegląd przy 95.000 km koszt 800zł wymiana wszystkich filtrów, oleju, świec, klocków hamulcowych, płynu hamulcowego, nabicie klimatyzacji. Poza tym nie stwierdzono żadnych usterek i autko jest w dobrej kondycji mechanicznej. Tak więc koszty utrzymania po 7 latach są niewiarygodnie niskie ;)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 16V 80KM 59kW [l/100km]

5,4