Układ elektryczny
: awaria brytyjskich części Valeo
: tylnie zawieszenie to słabszy punkt Micry
jeśli ktoś nie potrzebuje bajerów a tylko nie zawodne miejskie auto to bardzo polecam Micre właśnie z tym silnikiem
absolutnie niezawodny wręcz bez obsługowy, wymienianie filtrów i dobry olej w terminie ( super syntetyk), silnik zawsze odpalał wzorowo, lubił dynamiczną jazdę choć kosztowało to trochę paliwa
precyzyjna do bólu, byliśmy z niej bardzo zadowoleni, teraz doszukuję się tej precyzji w nowych autach
mimo relatywnie wysokiego nadwozia auto zachwycało swoim prowadzeniem i pewnością na drodze, czasem było słychać zawieszenie, ale całokształt wrażeń jest bardzo pozytywne. nie dziwi mnie fakt tak dobrego auta rajdowego na bazie Micry
wysokie nadwozie, duże przeszklenie, nadwozie typu hatchback daje efekt akwarium na kołach, parkowanie było dziecinnie proste,
auto ascetyczne, pozbawione nawet uchwytu na kubek, dla kierowcy do jazdy wszystko było pod ręką, regulacja foteli oraz kierownicy pozostawia wiele do życzenia, fotele w dłuższej podróży przypominały o cenie auta :(
szyb było dużo wentylacja relatywnie sprawna choć czasem trzeba było poczekać aż woda zejdzie z szyb (brak klimatyzacji)
cudów nie ma, sama nazwa Micra zobowiązuje do ciasnoty, ale w praktyce była pakowna i ustawna
ważąc ok 900kg i litrowy silniczek przy kształtach zaczerpniętych z kontenera na śmieci :) hałas doprowadzał do bólu głowy w dłuższych trasach, rozmowa powyżej 120km wymagała co najmniej krzyku. w mieście do 80km/h było co najmniej dobrze
lubiła zjeść troszkę paliwa jak to większość nie zawodnych silników, mechaników znaliśmy tylko z legend ceny części były akceptowalne
auto drogie w zakupie ale im dłużej się nim jeździ tym mocniej się zwraca. pewność tego że zawsze odpali i dojedzie do celu gwarantowana
auto było tak ascetyczne więc nie miało się w nim co psuć
tylko raz zawiodła elektryczna część silnika uniemożliwiając jazdę (wymieniona na gwarancji), nawet po poważnym wypadku była w stanie dojechać sama ok 200km do domu :):)
- zużycie paliwa dla silnika 1.0 i 16V 54KM 40kW