Miałbym kilka ale, ale...
Mam wersję w pełnym wypasie. Niestety bez elektrycznych szyb i bez klimy. Ponadto jest gicior. podobają mi się dodatki w moim modelu (porównywałem ze zwykła wersją): półki, prosty ale komputer, dodatkowe zegary, fotele kubełkowe sportowe, spojlery itd.
Jak na ten model z 1991 roku w tej klasie to naprawdę dobre autko
Bardzo elastyczny silnik, zwłaszcza w porównaniu z silnikami AUDI i VW.
Bardzo dobre przyspieszenie jak na tą pojemność. Osobiście udało mi się osiągnąć 100 kmh w 8 sekund (bez turbo).
Na 2 biegu osiąga do 95 kmh, na 3 biegu nawet do 130 kmh, 4 bieg daje możliwości do 155 kmh, potem 5 bieg i można się zrelaksować :-)
Skrzynia ok, aczkolwiek u mnie działa troszkę opornie, a sprawdzenie poziomu oleju w tym roczniku graniczy z cudem, jeśli przez parę lat nikt tego nie robił (nie da rady odkręcić)!
Czasem trzeba 2 razy wysprzęglić, aby włączyć wsteczny, ale drobiazg!
Wrażenie jakby jeździło się limuzyną ze wspomaganiem (a oczywiście go nie ma!). Nawet na szerszych oponach super. Dowiedziałem się jednak, że jest tu zastosowany pewien układ zębatek, co daje imitację wspomagania! (i dobrze, mniej kłopotów z pompami itp.)
Widoczność OK. Polecam dodatkowe panoramiczne lusterko środkowe zamiast orginalnego i nie ma szans coś przeoczyć!
To zależy jak kto jeździ.
Super. Jeszcze żadne autko mi tak nie grzało! Troszkę głośna dmuchawa, zwłaszcza na najw. obrotach, ale potrafi się szybko zagrzać.
Dla kierowcy sporo miejsca. Mniej z tyłu, ale to nie limuzyna!
Jak na tą klasę samochodu to super. Na wolnych obrotach totalnie nic nie słychać i nie czuć.
Dałbym przeciętnie jeśli chodzi o spalanie, ale nadrabia tu cena części (choć jeszcze żadnej nie musiałem wymieniać - znam jednak ceny).
Szkoda tylko, że nie ma zbyt wielu mechaników znających ten typ pojazdu.
Polecam jazdę w przedziale obrotów 2000min. do 3600 max. = najmniej pali.
Ja używam czasem i do 8000obr. i potrafi spalić nawet 9.1l100km
Na rok użytkowania koszty jakie poniosłem, to kupno opon i wymiana oleju (nie wliczając tankowania hihi).
Dodam jeszcze, że w porównaniu np. ze skodą Favorit z tamtych lat, to napewno ma lepsze osiągi i WIĘKSZY BAGAŻNIK! Jest niezawodnym autkiem!
Cena adekwatna do jakości. (odnoszę się do wersji luxus)
Jak na rok użytkowania - niezawodne autko.
Na rok użytkowania koszt mogę ocenić, że jedyna wymiana, to wymiana opon na nówki i wymiana oleju wraz z filtrem.
Usterką może być potrzeba tankowania paliwa :-) (taka anegdotka)