Ocena kierowcy - Nissan Almera II Sedan

Heath, 18 lat temu
Silnik 1.5 16V 98KM 72kW
Rok produkcji 2004
Nissan Almera II Sedan 1.5 16V 98KM 72kW 2002-2006 - Oceń swoje auto
Po 30 tys. wystawiam drugą ocenę. Brakuje mi wskaźnika płynu spryskiwacza, przycisku otwierania klapy od środka i dlaczego ten cholerny korek od spryskiwacza nie jest zamocowany na kawałku plastikowej linki?? Podoba mi się precyzyjny układ kierowniczy, dynamika auta i haczyki w bagażniku i w środku. Poza wskaźnikiem poduszek nic się nie zepsułao, żarówki się nie przepalają, auto nie rdzewieje, ogólnie jest dobrze. Przeglądy dość tanie. Auto dobre, przyjemne w prowadzeniu, idealne na długie trasy, jestem zadowolony.
Jeżeli chodzi o kulturę pracy, powiem wprost warrrrczy jak stara Nubira. Co do elastyczności i osiągów- jest nieźle, szczególnie na wyższych obrotach,silnik dopiero wtedy pokazuje na co go stać. Na A 5tym biegu na autostradzie - bajka!!! Nie jest jednak tak zrywny jak w Focusie.
Cięzko na początku się przyzwyczaić - skrzynia trochę "pływa", można się pomylić z biegiem. Wsteczny wchodzi prawie za każdym razem ze zgrzytem.
Bardzo dobry, precyzyjny układ kierowniczy, jazda na krętych czy prostych drogach to przyjemność.
Jest nieźle, trochę przeszkadza lewy słupek.
Nieźle, już przyzwyczaiłem się do przykrótkiego podłokietnika, którego mi nawet zaczyna brakować gdy jadę innym samochodem :-). Dobrą rzeczą jest ucisk części lędźwiowej fotela, w ogóle to auto idealne do długich tras.
W zimie jest niezaciekawie - moim zdaniem słabo pracuje nagrzewnica. W obecne mrozy (-18 w dzień) nawet jadąc kilka godzin niby ciepło w środku, a szyby przymarznięte od środka. Z tyłu też podobno zimno. W lecie klima sprawuje się dobrze.
Z przodu może być, z tyłu lekko ciasnawo, no i ten tunel środkowy, którego nie ma w Civicu , a tu jest.
Cicho to tu nie jest. Silnik warczy, zawieszenie też słychac na nierównościach, wyciszenie w porównaniu z Fabią czy Focusem słabe.
nie jest chyba źle, mierzyłem ze 3 razy, spalanie nie wyszło ponad 7,5 l/100 km
W tej cenie nie było lepiej wyposarzonego auta w tej cenie! nie żałuję i polecam
Lekko mi się rozłażą plastiki podłokietnika w jego tylnej części. Poza tym nic.
Włączyła mi się kiedyś kontrolka poduszek powietrznych. Zawiniła podobno luźna wiązka pod fotelem. Za 3cim razem (!) zamocowali porządnie wiązkę pod fotelem kierowcy. Niedługo potem po raz 4ty załączyła się kontrolka. Po wizycie w innym serwisie, który nic nie ruszał tylko zresetował komputer, jak na razie wszystko OK. Nie wiem co o tym myśleć.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 16V 98KM 72kW [l/100km]

6,8