Przesiadłem się z Peugeota 406 i ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolony. Ale jest trochę tych minusów i do ideału daleka droga. A miało byc tak dobrze...
Silnik ma słaby moment obrotowy (125Nm przy 4000tys obr), aby trochę lepiej przyspieszał trzeba go ciągnąc powyżej 4000 tysięcy co skutkuje hałasem wewnątrz auta.
Przyjemny skok, ale biegi wchodzą dosyć ciężko - w szczególnośc jedynka.
Chyba najwiekszy atut Almerki. Dla mnie idealnia równowaga pomiędzy komfortem a sztywnością ( przesiadłem się z Peugeota 406 więc komfort jest dla mnie wazny ). Co prawda na poprzecznych wybojach tył potrafi podskakiwać, a przy zjeżdżaniu np z krawężnika koło uderza o asfalt tak jakbym wjechał w ogromną dziurę.
Przód i boki o.k. Do tyłu kiepściutko, a dla aut z kratką prawie nic nie widać
Może być. Z wad to regulacja oparciem fotela w wersji 5d - cięzko się do nie dostać w czasie jazdy.
Auto nagrzewa się szybko, z kloimatyzacją jest trochę gorzej - manualna klima nie jest aż tak bardzo wydajna i czasami jest ją ciężko ustawić ( na jedynce zbyt słabo chłodzi, na 2 już trochę za mocno wieje ). Odparowywanie szyb bez włączonej klimy też nie wygląda najlepiej.
Kierowca i pasażer nie mogą narzekać. nawet wysoki kierowca ( mam 194cm ) bedzie wygodnie siedział. Co prawda za nim już nikt nie usiądzie. Z tyłu jest zdecydowanie mniej miejsca i w porównaniu np do Civica to jak dzień do nocy.
Wyciszenie jest kiepskie, całe szczęscie że sam silnik nie jest głośny i dopiero od 4000tys obr może być trochę uciązliwy. Dosyć mocno słyszalne szumy kół. Szumy wiatru nie są zbyt głośne.
Normy wypisane na materiałach dealerów nie mają zastosowania. Samochód pali zdecydowanie więcej. Kiedyś spróbowałem jeździć najbardziej ekonomicznie jak to możliwe i na miescie spaliła mi 7,7l w trasie, 6,9l ( przy 90-100km/h) przy normalnej jeździe - bez zbędnych gwałtownych przyspeiszeń i na trasie przy prędkościach do 130km/h spala odpowiednio 8,8l i 7,2l na 100km
Coś puka z tyłu, przednie zawieszenie przy wiekszych nierównościach trzeszczy - a serwis nie widzi problemu - bo auto jest na gwarancji a chetnie się tym zajmą jak już się skończy.
Do tej pory nie bylo usterek. Jednym z najpoważniejszych mankamentów to reflektory przednie i ich soczewkowe światła mijania. TRAGEDIA!!! Nie dosyć że same z siebie nie dają zbyt dobrego oświetlenia to jeszcze po jakimś czasie zachodzą kurzem - a nie można ich rozebrać i wyczyścić tylko trzeba wymienić na nowe. Trzeba również bardzo uważać przy wymianie żarówki, mocowanie żarówek jest tak kiepskie że przy mocniejszej próbie odpczepienia można urwać całe gniazdo i refletkor dośmieci.
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 16V 98KM 72kW