: Chętnie wkęca się na obroty i ciagnie do 7 tysięcy, gdy w jakimś innym samochodzie ktoś już zmienia bieg ja dalej cisne :)
Układ elektryczny
: przepalające sie zarówki świateł mijania
Samochód bardzo wygodny nawet w dalsze podróże, niewatpliwie przyczynia się do tego dobre podstawowe wyposażenie zawierające elektryke i klimę. Niskie spalanie samochodu równiez bardzo pozytywnie rzutuje na moją opinię o nim. To co bym zmienił w tym samochodzie to masa, nieco bym ja zredukował. Przy odpowiednim serwisowaniu samochód odwdzieczy się bezawaryjnościa i niskim spalaniem.
Auto bardzo dobrze przyspiesza, testując z konkurencyjnymi nowiutka Astra II 1.4 90km i BMW e36 1,6 102KM na seryjnych gumach odstawia je mimo sporej masy, swoje przyspieszenie zawdzięcza zmiennym fazom rozrzadu
Czasem jest problem z wrzuceniem R, trzeba wysprzeglic i dopiero wskoczy, jednak z tego co doczytałem jest to norma w almerach
Dobrze pokonuje nierówności a świetnie trzyma sie drogi, mogłaby byc nieco twardsza, hamulce żylety :)
standardowa widoczność w aucie klasy C
Wszystko zaplanowane tak jak powinno być tu niczego nissanowi nie można zarzucic, sa nawet uchwyty na kubki za co w np VW golfie z tego rocznika trzeba było dopłacać....
sama kliam działa dobrze, choc niewatpliwie klima półautomatyczna byłaby lepsza bo na 1dynce ciepło na dwojce za zimno :) jesli chodzi o wentylacje, przy deszczach paruje mimo wymiany filtra kabinowego , nawet w SC mi sie to nie zdarzało.....
Miejsca naprawde sporo, szczegolnie dla kierowcy i pasażera z przodu, z tyłu całkiem przywozicie i znow przyrównam sie do BMW e36 i do astry II
Autko bardzo ciche szczegolnie do 100km/h w okolicach 130km/h juz dość głosno ale jest to standardem w klasie c
Jesli chodzi o ekonomiczność to 6tka z +, nie spodziewałem się ze 1,5l i stado 98km bedzie tak mało spalac, koledzy jezdzacy astra 1,4 bmw 1,6 i focusem 1,6 zazdroszczą wrecz spalania, w trasie w nocy , jadac około 90-100km/h z klimatyzacja udało mi sie kilkukrotnie zejsc na 5,5l/100km , w ciagu dnia 6,1 , a przy dynamiczniejszej jezdzie z predkosciami do 130km.h 6,3 no i z klima rzecz jasna :) w miescie w korkach 7.8 było rekordowym spalaniem ale juz bez klimy, rekordowo niskie w miescie to z kolei 7.6
Tu ocena tylko dobra ponieważ ceny almer nie są zbyt niskie, szczegolnie krajowych z udokumentowaną historia serwisowa.
nieco zbyt często przepalają sie zarówki - h7
tylko 4 poniewaz poprzedni uzytkownik nie czyscił przepustnicy co doprowadziło do jej zapchania ( tak to jest jak jezdzi baba i nie przkracza 2,5k obrotów a autko kreci sie do 7k ) a przy okazji uszkodzeniu uległa sonda lambda. Od tamtej naprwy, przez 15kkm nic sie nie wydarzło, i raczej nie wydarzy :)
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 16V 98KM 72kW