: Zawieszenie jaet bardzo odporne na nasze wspaniałe drogi.
Układ hamulcowy
Ten samochód jest po prostu dobry. Nie dręczy go duża liczba drobnych i poważnych awarii. Niestety czasem coś się zepsuje, ale usterkę naprawimy za rozsądne pieniądze. Największe wady tego modelu, to występująca korozja na niektórych elementach karoserii, słabe tworzywa sztuczne użyte do wykończenia wnętrza oraz tragiczny promień skrętu, który powoduje, że manewrowanie samochodem zwłaszcza na ciasnych parkingach jest udręką. Plusem auta jest, mimo wieku nadal ciekawy wygląd, trwały silnik i zawieszenie, skuteczne hamulce,koszty utrzymania na rozsądnym poziomie. Pomimo występujących usterek, które opisałem poniżej, samochód uważam za mało problemowy.
Silnik to mocna strona tego samochodu, duża pojemność, niewielka moc, łańcuch rozrządu, gwarantują przy odpowiednim serwisowaniu spokojną eksploatację.Minusem jest mała elastyczność tej jednostki.
Brak zastrzeżeń, no może ta rozpadająca się gałka drążka zmiany biegów.
Samochód nie prowadzi się jak modele Forda, ale tragedii też nie ma.
Jak to w samochodach typu kompakt, do przodu i na boki bez zastrzeżeń, ale do tyłu już troszkę gorzej
Prosta obsługa, wszystko pod ręką. Na minus zaliczam w moim odczuciu słabe podświetlenie tablicy rozdzielczej.
W mojej Almerce klima jest mało wydajna, ale to może być wina jakieś usterki. Reszta w porządku.
Z przodu jest miejsca pod dostatkiem, na tylnej kanapie dla dwóch osób myślę,że też jest wystarczająco.
Myślę, że jak na samochód tej klasy, to bardzo dobrze.
Jak na tę pojemność, to całkiem dobrze, średnie spalanie oscyluje w granicy sześciu litrów.
Myślę, że za niewielkie pieniądze można kupić w miarę solidne auto, które przy minimum prawidłowemu serwisowaniu odwdzięczy się spokojną eksploatacją.
Zapiekające/zacinające się tylne zaciski hamulców, zwłaszcza po zaciągnięciu hamulca ręcznego, rozpadająca się gałka drążka zmiany biegów, uszkodzone zdalne sterowanie centralnego zamka.Zawracam na te usterki uwagę, ponieważ nie są to odosobnione przypadki.
Niestety padła pompa wtryskowa, a dokładnie jej sterownik. Jest to pompa firmy Bosch i montowano ją w wielu markach samochodów i niestety w każdym aucie ulega ona awarii przy przebiegu od 160 do 200tyś.km
- zużycie paliwa dla silnika 2.2 Di 110KM 81kW