3+ więcej nie dam - mogę jedynie ten plus powiększyć. Miało być niezawodne jak Japończyk i wygodne jak Francuz - ani jedno ani drugie - kupa z Wlk. Brytanii... może przeniosą produkcję do Polski? Nic ze starej Almery. Ale nie jest najgorsze jakimi miałem okazję jeździć.
Lepsze były: Alfa 155 ´94, Renault 19 ´97 i Megan ´00, Corolla 99, Stilo 01;
Gorsze: Ibiza ´96, 309 ´95, Lanos ´?
Poza klasyfikacją:125p ´89, Seicento ´99, Passat ´99
dynamiczny i dosyć elastyczny, pod warunkiem, że jadę sam lub max . z 1 pasażerem. potem jest gorzej. kultura pracy trochę słabiej - zawory grają czasami jak w dużym fiacie 125p rocznik 1989 ;P; tak poza tym to nic do zarzucenia - alfa romeo to to nie jest....
kłopoty od samego początku, jednak nie takie, które uniemożliwiają jazdę. szczególnie b. 2 i R
jak na małe i krótkie auto (5d) nie jest źle, można dosyć żwawo sobie poczyniam na zakrętach i nie rzuca, nawet przy nierównych drogach. Oczywiście był "pewniejszy" 100 tys, km temu - ale to kwestia wymiany części zużytego zawieszenia => Wrocław ;[
Przód bez zastrzeżeń, tył w umie też - mimo że 5d są czujniki parkowania i w sumie prawie w ogóle nie zaglądam przez tylną szybę (pomijając lusterka) - parkowanie tym autem to pestka.
wszystko na swoim miejscu, na dalszych trasach trochę d... boli. czasami dobrze zrobić sobie przerwę i przewietrzyć głowę. podparcie pod lędźwie "mało wydajne" lub źle skrojone (w alfie, renault, toyocie zdecydowanie wygodniejsze siedzenia).
klimę w gorące dni ciężko ustawić bo albo jest mało wydajna (przy nawiewie ustawionym na szybę) albo w innym ustawieniu strasznie wieje po podwiązkach i łapach
a coż się spodziewać.? w sumie to nie jest duże auto. na 2 osoby OK, ale przy 4 dorosłych (szczególnie z tyłu) mocno ciasno i nisko. Ale Chorwację dało się zrobić w 4 osoby (nie bez bólu)
oj...! do 100 ok. potem coraz gorzej. generalnie jest b. głośne (diesel)
jedyna rzecz na którą nie mogę narzekać: bardzo, bardzo mało pali średnio przy prędkości przelotowej 120 km/h i 1 godz. dziennie w korkach 6,3-6,5 l. - poczynam sobie dosyć swobodnie (autostrada, miasto, żwawe obroty i wyprzedzanie).
przeglądy przeciętnie
Poza tym widać angielski montaż - jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia. Zdarza się przy odkurzaniu, że części plastikowe przy siedzeniach i progach "niechcący" zostawją w rękach. Trochę też skrzypią plastiki w schowku pasażera, drzwiach... Jak je kupowałem była to najlepsza cena wśród nowych aut na które się zasadzałem (corolla, megane, 307, octawia)
a) wymiana lamp przednich - wada fabryczna "się stopiły mocowania halogenów... (sic!) - poza tym wcześniej pękło mocowanie (oczko) 1 lampy
b) bagnet sam się pękł był (nie wiem w jaki sposób)
c) no i zderzak przedni - w ASO powiedzieli, że ten TYP tak MA - zaczepy się zużyły i już od 2 lat (po 35 tys.) jeżdże z lekko przesuniętym do ziemi - ale się trzyma
może ocena na wyrost, a może i nie.
2 poważne usterki:
a) po 60 tys. wysiadł modół elektorniczny z którym nie mogli sobie poradzić przez 2 tygodnie - auto w ogóle nie reagowało na próbę uruchomienia - "NIC" (i żeby nie było niczego...)
b) 2 x wymieniana uszczelka w oleju przy skrzyni biegów - delikatnie, ale jednak ciągłe wycieki - i też nic nie mogę z tym zorbić.
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi 82KM 60kW