Ocena kierowcy - Nissan Almera II Hatchback

Jacek- klaniam sie NISSko, 19 lat temu
Silnik 1.5 90KM 66kW
Rok produkcji 2001
Nissan Almera II Hatchback 1.5 90KM 66kW 2000-2004 - Oceń swoje auto
Zal bedzie mi sie rozstawac z moją Almerką.
1.5 silnik nie daje za duzo przy przyspieszaniu Wyprzedzanie dobre tylko przy conajmniej 4 tys. obrotow
Na razie bez kłopotów, czasami wsteczny haczy, ale rzadko i nie sprawia to wiekszych klopotow; reszta bigow doskonale
Twardy do 40 tys. ale za to swietnie w zakretach. Przy 50 tys komfort jak w niektorych innych markach zaraz po zakupie, ale za to stan zawieszenia b. dobry - na naszych "drogach" miekkie zawieszenie szybciej sie psuje
Hatchback bardzo dobrze. Sedanem nie jechalem.
Wszystko na swoim miejscu, bez problemu trafiam bez patrzenia na przyciski. Przydaloby sie wiecej miejca z tylu, ale za to kosztem tego jest duzy bagaznik.
Parowanie szyb wystepuje w wielu markach - ale seryjna klimatyzacja ustawiona na 1 i posrodku zimno-cieplo daje sobie doskonale w 20 sekund z parą na szybach
Z przodu ok, chociaz kierownica powinna byc troche mniejsza; plus za podlokietnik i siedzenia - bardzo komfortowe
przy 100 idealnie ; przy okolo 120 glosnawa ale przy ok 130 znowu niezle - nie wiem jak to sie dzieje ale rzeczywiscie cichnie
Tylko miescie od 7.5 do 8.2 Mieszany 7 do 7.5 (75% miasto) Trasa: przy ok 130 km/h 7/100 ale przy 90-100 km/h udalo mi sie zejsc do 5.6 l/100 km i to przy wł. klimie
W 2001 nie bylo nic innego tej wielkosci z klima za te cene. Obecnie szkoda ze Nissan ma skąpego ksiegowego: brak siatek w bagazniku, brak klapki na schowku na konsoli, zderzaki bez listew ochronnych, brak welurku na siedzeniach; poza tym przed liftingiem byla ładniejsza
Skrzypienie konsoli czasami gdy sie nagrzeje wnetrze, przestaje po pewnym czasie. Scieraja sie napisy na przyciskach radia. Dosyc delikatne plastyki.
Oprocz pompy paliwa, ktora poprosu troszke piszczala (wymieniona na gwarancji - podobno lozysko) nie mialem zadnych problemow. oprocz gwarancyjnej naprawy powloki lakierniczej klapy tylnej (bez problemu bo to znana wada czesci almer)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 90KM 66kW [l/100km]

7,1