Ocena kierowcy - Nissan Almera II Hatchback

mlubiank@lublin.home.pl, 15 lat temu
Silnik 1.5 90KM 66kW
Rok produkcji 2000
Nissan Almera II Hatchback 1.5 90KM 66kW 2000-2004 - Oceń swoje auto
Inne : Dodatkowe wyposażenie. Właśnie kupiłem wersję SE po tym jak jakiś idiota mi skasował S-kę. Wyposażenie: elektryczne szyby (wszystkie 4), elektryczne lusterka, czujniki parkowania, elektroniczna klimatyzacja, komputer (spalanie, ilość km do tankowania itd.)
Układ elektryczny : Silnik wycieraczek
Bardzo dobry samochód. Japońska niezawodność. Silnik 1.8 trochę lepszy ale 1.5 jest też ok. Wersja S jest najprostsza, SE i SVE mają bardzo dobre wyposażenie.
Silink dość ślamazarny poniżej 3k obrotów. Zwłaszcza z pełnym bakiem i 4 pasażerami. Ale jak na samochodzik rodzinny w zupełności wystarcza. Poza tym jak ktoś lubi szybsza jazdę i nie szkoda mu pieniędzy na paliwko zawsze można te obroty wykręcić. Trochę się wtedy głośno w kabinie robi niestety.
Nigdy żadnych większych problemów. Czasem wsteczny troche \"chrzęści\" przy wrzucaniu ale to raczej żaden problem. Instrukcja twierdzi, że to normalne i że trzeba wycisnąć i wcisnąć sprzęgło. Spotkałem się z tym w kilku samochodach (nawet nowych).
Świetnie mi się prowadzi alemerę. Trzyma się drogi wyśmienicie. Gdy pokonuję zakręty z większą prędkością samochód jest bardzo stabilny.
OK
Jak na średniej wielkości silnik spala w moim przypadku dość dużo ale ja spędzam w korkach więc pewnie dlatego.
OK
Bardzo wygodna przestrzeń kierowcy. Parę inteligentnych schowków (np na okulary itd.). Sterowanie na kierownicy, elektryczne okna, skórzana kierownica itd. Moja wersja nie miała ustawiania wysokości siedzenia i podłokietnik był za nisko więc trochę nieprzydatny. Ale w sumie sprawia wrażenie droższego samochodu. Przestrzeń pasażerów przeciętna. Plus za podłokietnik (chowany) z tyłu.
Powyżej ok 100 km/h albo powyżej ok 3-3.5 tys. orbotów trochę głośno.
Nissan liczy sobie trochę sporo za naprawy ale generalnie nic poważnego w mojej się nie psuło więc naprawy u normalnego mechanika nie powinny być problemem.
Moim zdaniem w tej kategorii bezkonkurencyjny samochód. Zwłaszcza jeśli możesz znaleźć wersję SE albo SVE. Świetne wyposażenie. Całe mnóstwo zadbanych egzemplarzy na rynku. Niezłe prowadzenie. Bardzo niezawodny.
Jedyne co mi się zepsuło to wycieraczki. Poza tym wymieniłem rurę wydechową bo zardzewiała (ale w samochód miał 9 lat więc to nic niezwykłego).
Żadnych.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 90KM 66kW [l/100km]