Ocena kierowcy - Nissan Almera II Hatchback

Aachener, 18 lat temu
Silnik 1.5 16V 98KM 72kW
Rok produkcji 2005
Nissan Almera II Hatchback 1.5 16V 98KM 72kW 2002-2006 - Oceń swoje auto
Bardzo przyjemne auto, pojemne, bezpieczne, komfortowe, dobrze wyposazone, bezawaryjne. Jedyne zastrzezenia co do silnika, ktory moglby miec troche lepsza kulture pracy i przyspieszenie.
jezdze Almera 1,5 98 KM - silnik poprawny ale bez rewelacji. Konkurencja oferuje zdecydowanie lepsze jednostki napedowe o zblizonej pojemnosci. Troche ospaly, nie czuc ze ma prawie 100 KM, jak dla mnie troche za glosny, kultura pracy przecietna. Przy wyprzedzniu zdecydowanie trzeba redukowac na nizszy bieg.Jezdze glownie sam wiec na trasie silnik zapwenia sprawne poruszanie sie ale nie wiem jak daje sobie rade przy obciazonym aucie.
W porzadku. Mam tylko problemy przy wrzucaniu wstecznego, trudno trafic w odpowiednie przelozenie bez lekkiego zgrzytu.
Ladnie trzyma sie drogi, na zakretach zachowuje sie poprawnie, zawieszenie lekko utwardzone ale nie tak twarde jak w autach niemieckich. Ogilnie OK.
Dla mnie bez zarzutu,siedzi sie dosyc wysoko, rewelacyjna widocznosc w lusterkach bocznych (zwlaszcza w prawym). Mam hatchbacka wiec przy cofaniu nie ma zadnych problemow.
Wszystko na swoim miejscu, przejrzyste duze zegary, latwe sterowanie zintegrowanego z deska rozdzielcza radia CD, seryjna klimatyzacja i oparcie miedzy przednimi siedzeniami, bardzo wygodnie fotele z regulowana czescia ledzwiowa. nawet po parugodzinnej jezdzie nie odczuwa sie zmeczenia kregoslupa, przestronny bagaznik. Jedyna wada to mozliwosc otwarcia drzwi tylko na pilota - az strach pomyslec co bedzie jak na trasie wysiada baterie w pilocie. Poza tym wszystko w porzadku.
Bez zarzutu, szybko sie nagrzewa. Klima szybko chlodzi.
Przy moim wzroscie 1,80 m mam miejsca pod dostatkiem. Z przodu bardzo dobrze. Z tylu przydaloby sie troche wiecej miejsca na nogi ale nie jest zle. Kierowca ma poczucie przestronnosci i bezpieczenstwa.
Jak dla mnie troche za glosny silnik. Po przekroczeniu 110 Km/h, wyraznie odczuwalny szum wiatru, Pod tym wzgledem moj wczesniejszy samochod - Fiat Brava 1,2 - byl zdecydowanie lepszy.
Poprawnie, jesli nie prekracza sie 120 km/h spalanie na trasie to jakies 6 - 6,5 litra, w miescie trudno mi powiedziec.
Jak dla mnie w porownaniu z konkurencja stosunek jakosci oraz standardowego wyposazenia do ceny jest bardzo korzystny. Szczegolna uwage nalezy zwrocic na wersje Acenta, ktora za ok. 60 tys - oferuje kompletne wyposazenie jakie obecnie jest dostepne w klasie compact, wraz z komputerem pokladowym i 5 calowym wyswietlaczem na desce tozdzielczej.
Jak narazie bez zarzutu - jedyne usterki to przepalenie sie zarowki przedniego reflektora i zarowki oswietlenia wnetrza.
Dotychczas brak powazniejszych usterek.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 16V 98KM 72kW [l/100km]

6,6