Ocena kierowcy - Nissan Almera I Sedan

P.S., 14 lat temu
Silnik 2.0 D 75KM 55kW
Rok produkcji 1996
Nissan Almera I Sedan 2.0 D 75KM 55kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Świetnie się prowadzi- pewnie a przy tym wygodnie!
Karoseria : tuleje wycieraczek- kiepskie, do wymiany :-)
Układ elektryczny : wadliwy wentylator , licznik kilometrów dziennych i obrotomierz
Naprawdę świetne auto!!! Za naprawdę małe pieniądze mam wygodny, oszczędny, niezawodny i zgrabny samochód. Super! Nie można oczekiwać sportowych osiągów, ale na Polskie realia wystarczy- tu i tak nie ma potrzeby dynamiczniej:) 14 lat na karku a w środku nic nie skrzypi, nic nie jest wytarte. Plastiki ciekawsze i przyjemniejsze niż w dzisiejszych kompaktach! Piękny welur! Japończycy są niedoścignieni! No i mimo wieku wersja sedan nadal się może podobać- zgrabna jest:-)Dzisiejsze samochody nawet w połowie nie są tak dobrze wykonane!
Ciekawa sprawa. Przed zakupem naczytałem się jak to jest maksymalnie zamulony. Byłem bardzooo sceptyczny. Wiadomo - stary, wolnossący diesel. Ale ... zdziwiłem się bardzo pozytywnie! Co prawda nie jest to rakieta, wyprzedzanie z uwzględnieniem granicy bezpieczeństwa, ale ogólnie się buja. Kiepsko od 40 do 80. Ale naprawdę nie ma tragedii. Wyprzedzałem ostatnio grupę samochodów od 90 km/h do 120 km/h kończąc i dała radę! I zaskakująca kultura pracy. Naprawdę mogło być gorzej- stosunkowo cicho, ale na pewno przyjemnie. Powyżej 3 tys. nawet żwawo. Bardzooo oszczędnie i na piątym biegu szeroki zakres prędkości. I ta prostota silnika- mechanik wspominał o milionie kilometrów i prostocie (czytaj taniości) napraw!! Pasków tylko pilnować!!No i trochę jednak drży.
Działa bez zarzutu. Czasami wsteczny zgrzytnie. Ale auto ma 14 lat!! Naprawdę DOBRZE!
Szok. Prowadzi się jak po sznurku!!! Reaguje na najmniejszy ruch kierownicy!! W zakrętach super! Można prowadzić palcem! I mały promień skrętu!!! Powoli przeguby do wymiany, ale to nic dziwnego!! Ale co ciekawe przy tej precyzji jest wygodna!!! Świetnie tłumi nierówności!!! Czasami tylko klapa bagażnika skrzypnie:-) I to wszystko przy zjechanych oponach zimowych w lecie!!!!
Ogólnie dobrze. Świetne lusterka boczne!! Manewruje się dobrze. Jestem wysoki więc widoczność dobra we wszystkie strony. Z tym że w wersji sedan ogólnie ... właściwie nie widać końca bagażnika:-) Cofa się na wyczucie :-) Ale da się przyzwyczaić. I mały problem- czasami, w zależności od ustawienia słońca deska rozdzielcza odbija się w szybie- trochę wkurwia.
Wszystko tam gdzie być powinno!!! Prosto, schludnie, dobrze. Tylko podłokietnik z przodu projektowany dla małych Japończyków- dla mnie za nisko :-) Bardzo wygodne fotele!
Bez klimy. Nawiew cichy- ale wadliwy- u mnie do wymiany element sterujący- działa na 4 biegu tylko. Ale fajnie chłodzi. Zimą nie miałem okazji jeszcze sprawdzić. Świetne ogrzewanie tylej szyby.
Bez problemu!! Wygodnie i przestronnie!
Wyjątkowo cicho jak na starego diesla. Przy zamkniętych oknach cichy silnik! W 14-sto letnim samochodzie nic nie skrzypi!! Deska spasowana jak z fabryki!!U mnie szumią opony - zimowe jeszcze ;-) Szum wiatru trochę denerwuje, ale spokojnie. Ogólnie naprawdę dobrze! I ładnie, miarowo klekocze:-) drżenie trochę przeszkadza, ale bez przesady- kwestia przyzwyczajenia.
TANI!!!! OSZCZĘDNY!!! Ceny napraw śmieszne. Prosta, sprawdzona konstrukcja- każdy mechanik ją zna!!Ceny części niższe niż nissana micry z tego samego okresu!! Trudno przemieszczać się taniej. Samochód kosztuje tyle co dobre felgi aluminiowe do nowego BMW a utrzymanie go tyle co higiena osobista:)
Trudno za takie pieniądze kupić coś lepszego!!! I jeszcze oszczędna eksploatacja!!
U mnie po zakupie do naprawy standardowe problemy modelu- wentylator, niedziałający obrotomierz i licznik kilometrów dziennych, wycieraczki. Nic nie skrzypi, silnik chodzi idealnie. Lekkie wykwity rdzy- ale naprawdę drobne! Wiadomo- po zakupie wymiana pasków, oleju, filtrów. Standard- łatwo i tanio! Lać olej i jechać!!
Brak awarii.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 D 75KM 55kW [l/100km]