: Niestety blachy już nie tej młodości i miejscami rdza wychodzi, ale do zaleczenia.
W sumie jak na tej wielkości auto, tej klasy i tylu lat to nie ma się do czego przyczepić. Odpalasz i jedzie niezależnie od warunków. Można zabrać trochę na pokład.
Chodzi w miarę cicho, odpala w każdych warunkach pogodowych. I z gazem się dogaduje bardzo dobrze.
Ze skrzynią jest problem. O ile nie ma problemu z wybieraniem biegu, czasami wsteczny trzeba kilka razy (ale to normalka nie tylko w tym aucie), o tyle 5 bieg jest za krótki. Ewidentnie brakuje nadbiegu.
Dałbym 5 gdybym nie jeździł Focusem kombi, a tak tylko 4. Bardzo dobrze trzyma się drogi. Mało co jest go w stanie wyprowadzić z równowagi. Czasami głośno działa, ale to zasługa polskich dróg.
Nie można narzekać z miejsca kierowcy widać prawie wszystko. Prawie-w przypadku sedana trzeba mieć wyczucie przy cofaniu.
Schowków trochę jest, wszystkie przyciski w zasięgu ręki i logicznie poukładane.
Szyby potrafią szybko parować, ale duży zakres kombinacji wentylacji, wraz z klimatyzacją szybko sobie z tym radzą. W zimie szybko się nagrzewa, także po kilku minutach jazdy, przy mrozach rzędu -20 stopni, już wieje ciepełkiem.
Wsiadając do niego pierwszy raz, bardzo się zdziwiłem jak dużo jest w nim miejsca. Przy moim wzroście (176 cm) pasażer niewiem jak wielki ma całkiem sporo miejsca na nogi. Pomimo, że mam LPG (butla w kole) to i tak zostaje całkiem sporo miejsca w bagażniku. Tylko gdyby nie te zawiasy wnikające do bagażnika i wystające głośniki.
Z przodu całkiem nieźle jak na tą klasę i te lata. Z tyłu japończyki poskąpili jednej uszczelki i jest wyraźnie głośniej. Ale rozmawiać się i przy prędkościach autostradowych.
No mam LPG, także na spalanie narzekać nie mogę. Ceny przeglądów niewielkie, a ceny części, wbrew pozorom, są całkiem tanie i przystępne.
Nie był najtańszy, ale teraz się wszystko zwraca.
Nic, słownie nic mi się jeszcze nie popsuło.
jw