Ocena kierowcy - Nissan Almera I Sedan

Dawid WPU, 14 lat temu
Silnik 1.4 87KM 64kW
Rok produkcji 1998
Nissan Almera I Sedan 1.4 87KM 64kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik jest bezawaryjny i tyle ;)
Zawieszenie : wymiana sworznia
Nissan Almera I generacji to naprawdę godne polecenia auto. Za stosunkowo niewielkie pieniądze dostajemy auto niezawodne, bezawaryjne, silnik pracuje bardzo dobrze, nie bierze grama oleju. Najbardziej wkurza mnie korozja w tym aucie, która jest wszechobecna. (progi, drzwi). Polecam to auto zarówno rodzinom z dziećmi jak i młodym kierowcom( sam nim jestem) , którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z motoryzacją. OGÓLNIE OCENIAM NA 4+
Silnik to chyba najmocniejsza strona tego auta. Moc jest wystarczająca do miasta ale również w trasie gdy chcemy wyprzedzić nie ma z tym większych kłopotów.
Skrzynia pracuje bardzo dobrze, biegi wchodzą lekko, niekiedy pojawia się problem z biegiem wstecznym ale wystarczy wrzucić jedynkę lekko puścić sprzęgło, znowu wrzucić wsteczny i po kłopocie.
Auto prowadzi się dobrze, nie wyróżnia się ani nie odstaje w tym aspekcie od konkurentów z klasy kompakt.
Widoczność bardzo dobra, jestem niżzą osobą ale po odpowiednim wyregulowaniu fotela widzę wszystko co potrzeba ;)
Ergonomia moim zdaniem bardzo dobra, wszystkie przełączniki są dobrze widoczne i pod ręką, żadnych zbędnych ani trudno dostępnych przycisków.
Jeśli chodzi o ogrzewanie to nieco lepszy mógłby być nawiew na przednią szybę, ale ogólnie ok.
Auto do wygodnego podróżowania w 4 osoby, w 5 osób na tylnej kanapie może być już ciasno ale jak ktoś szuka bardzo dużo miejsca niech kupi vana.
Auto jest nieźle wyciszone , w porównaniu z Peugeotem 106 którym wcześniej jeździłem jest o niebo lepiej, w Almerze nawet przy 150-160 km nie jest tak głośno jak we francuzie przy 110.
Spalanie ( miasto 8,5 / trasa 7 ). Ogólnie mogłoby być nieco niższe, chyba pomyślę nad zamontowaniem instalacji gazowej.
Cena jak na Japończyka jest niska , co przy niezawodności aut z kraju kwitnącej wiśni zachęca do zakupu
Jeśli chodzi o drobiazgi to można tu zaliczyć zacinający się zamek do drzwi czy nie otwierająca się klapa z bagażnika, nic innego niepokojącego nie zauważyłem.
Jak dotąd nie miałem żadnych poważnych usterek w tym aucie, odpala za pierwszym razem.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 87KM 64kW [l/100km]

7,6